Noć kina 27. decembra u Sarajevu, besplatan ulaz u kina

Noć kina 27. decembra u Sarajevu, besplatan ulaz u kina

Sarajevo grad filma UNESCO-a organizuje tradicionalnu Noć kina, koja će ove godine po drugi put biti održana u Sarajevu u utorak, 27. decembra. U vrijeme novogodišnjih praznika, Noć kina će na jednu noć otvoriti vrata sarajevskih kina i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima.

Na Noć kina, 27. decembra, od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u kinu Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za omladinu i djecu – Grbavica, u Domu kulture Ilidža – kinu Igman, kinu Novi Grad, Free Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu. 

Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma - La Fête du Cinéma, koji se uspješno održava 35 godina i  okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno isčekuju praznik filma i posjećuju kina. Nadamo se da će ovaj događaj postati tradicija i u Sarajevu, koji je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Prethodna
Box office: "Avatar: The Way of Water" na prvom mjestu
Sljedeća
“Usekovanju“ AFIFS nagrada za najbolji snimateljski rad