Objavljen program 16. Telemach Omladinskog Film Festivala

Objavljen program 16. Telemach Omladinskog Film Festivala

Preostalo je još malo vremena do 16. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, koji će ove godine, iako sa smanjenim brojem filmova, predstaviti najkvalitetniji program do sada, te ugostiti niz zvučnih imena iz filmske i muzičke industrije regije i Evrope.

Festival će početi 19. jula, svečanom ceremonijom otvaranja u Pozorištu mladih. Ceremoniju otvaranja će voditi talenti OFF Talents Agencije Zan Mujkić i Ishak Isović. Festival će otvoriti film palestinskog reditelja Mohammeda Almughannija An Organe from Jaffa, a bit će prikazan i na Poli Open Air (Trg Alije Izetbegovića, ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, što je nova festivalska open air lokacija) te u sklopu Raiffeisen Vils Open Air kina. Na ove dvije open air lokacije, nakon ovog kratkog filma, održat će se i projekcije dugometražnih filmova.

Telemach OFF je za ovu godinu spremio 65 filmova, od čega 26 kratkih filmova u glavnoj selekciji OFF Shorts, te 12 filmova u selekciji OFF Generation Shorts. Pored toga OFF je najavio i predstavio selekciju takmičarskog dugometražnog filma gdje će biti prikazano osam naslova: Dormitory, Last Summer, Not A Word, Zlato Mamino, All To Play For, Forever, Forever, Last Swim i Endless Sunday.

Uz ove programe na rasporedu su i dugometražni filmovi van takmičarske konkurencije u selekciji OFF Retrospektiva koja donosi filmove Ne zaboravi disati, Gori Vatra i Ljeto u zlatnoj dolini. Za razliku od OFF Retrospektive koja donosi starije filmske naslove, OFF Screen će donijeti neke od najboljih filmskih hitova iz ove i prethodne godine, među njima Holdovers, Back to Black, The Punch, te Winter Boy.

Festival će i ove godine obilježiti posebne nagrade koje se dodjeljuju na ceremoniji otvaranja Festivala i tokom samog Festivala. Do sada je potvrđena nagrada za najbolju mušku ulogu u serijama mladom glumcu Lazaru Dragojeviću, a na press konferenciji 12. jula Telemach OFF će predstaviti i specijalne goste Festivala.

Kada su u pitanju ulaznice, kako one koje će biti u prodaji, tako i one besplatne za preuzimanje, stižu također 12. Jula, ali isključivo putem portala tickets.omladinski.ba što je jedna od mjera Festivala ka Green Festivalu, s obzirom da je Telemach OFF usvajanje trogodišnje strategije pod nazivom OFF Goes Green se obavezao da reducira print za čak 70%.

Pored bogatog filmskog programa, Telemach OFF i ove godine predstavlja OFF Buzz – muzički program Festivala koji tokom 8 dana donosi pregršt dobre muzike i zabave.

Festival će otvoriti OFF Buzz Dance događaj sa stageom u ulici Zelenih Beretki kod Hotela Evropa, gdje će nastupiti DJ Phillip X, a zabava će u ovoj ulici kao i ulicama Sime Milutinovića i Branilaca Sarajeva trajati i sedam dana nakon toga, uz DJ-eve svaku noć od 20 sati do 02:00 sata iza ponoći. Ulazi na ove događaje su besplatni, a kao i prethodne godine svi će moći uživati u zabavi u ugostiteljskim objektima ili jednostavno na ulici, kako se i zove ovaj segment programa Somersby Festival Party Street.

Posljednja noć Festivala rezervisana je za dodjelu nagrada u sklopu Raiffeisen Vils Open Air kina, te koncert Darka Rundeka od 22:30. Prije Rundeka, nastupit će mladi sarajevski bend Shizif. Ulaz je besplatan.

Treba istaći da se u sklopu Telemach OFF-a održava i OFF Pro Film Market, jedinstvena industrijska inicijativa Festivala posvećena razvoju kratkog filma. U sklopu filmskog marketa ove godine bit će predstavljeno 12 projekata u razvoju, te tri dana sesija, razgovora i radionica. Francuska Ambasada je glavni pokrovitelj ovog programa, koja isti finansira sa značajnim finansijski sredstvima.

Sve informacije o programu, ulaznicama i festivalski vodič za publiku ali i filmsku industriju dostupni su na: https://www.omladinski.ba/

OFF se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS, Visit Sarajevo, Grad Sarajevo te uz podršku Općine Novo Sarajevo, Općine Centar i Općine Stari Grad.

Govoreći o rasporedu programa ovogodišnjeg OFF-a, isti možete pogledati na: https://off.filmchief.com/shop/tickets?mode=schedule

Prethodna
Čudesa u svetištu dnevne sobe
Sljedeća
Premalo Tolkiena premazano preko previše filma