Plane: Putnik 57 na opasnom letu

Plane_21676036698.jpg Piše: Sead Vegara

Zaista kvalitetni akcioni trileri su u zadnje vrijeme postali prava rijetkost na redovnom kino-repertoaru. Ali, zna se desiti da dočekamo jedan, možda ne toliko kvalitetan, ali sasvim solidan, kakav je upravo Plane (Opasan let, 2023). U biti “sastavljen poput Frankensteinovog čudovišta“ Plane je probrao najbolje od filmova Passenger 57 (Putnik 57, 1992) i Con Air (Opasan let, 1997) od kojeg je posudio i prevedeni naslov.

Opasan let; režija: Jean-Franҫois Richet; uloge: Gerard Butler, Mike Colter, Tony Goldwyn; 2023.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 77%

plane_poster1676036698.jpg Francuski reditelj Jean-Franҫois Richet (Blood Father, 2016) uspio je na osnovu scenarija Charlesa Cumminga i J.P. Davisa skrojiti pristojno ostvarenje. Pomenuti filmovi su scenarističkom dvojcu poslužili kao inspiracija za zaplet ne baš toliko originalan, ali sasvim dovoljan da vam ne bude žao što ste odvojili nešto više od sat i 40 minuta za gledanje. U Opasnom letu nećete naići na neke neviđene niti nevjerovatne momente, ali ćete s druge strane uspjeti da se prepustite glumačkom perforamansu Gerarda Butlera, koji nosi film na svojim plećima.

Butler u filmu portretira kapetana aviona Brodieja Torrancea, koji uoči Nove godine ima komercijalni let, na kojem će pored 14 putnika imati i jednog zatvorenika (samo jedna od mnogo poveznica sa filmovima Passenger 57 i Con Air). Zatvorenik u pitanju je Louis Gaspare (Mike Colter) u pratnji agenta FBI-a (Otis Winston), a što se tiče stvari za koje terete Gasparea, kapetan Torrance će objasniti svojoj pomoćnoj posadi da je bolje da što manje znaju. Avion kompanije Trailblazer će završiti u oluji, grom će spržiti elektroniku, a kapetan Torrance i kopilot Samuel Dale (Yoson An) će uspjeti prizemljiti avion na obližnje ostrvo.

Sami čin prizemljenja aviona pomnijim poznavaocima pokretnih slika u sjećanje će dozvati ostvarenje velikog Clinta Eastwooda Sully (Čudo s Hudsona, 2016) u kojem je Tom Hanks portretirao Chelseyja Sullyja Sullenbergera, stvarnu ličnost, kapetana i pilota koji je spasio posadu Airbusa, ateriravši u rijeku Hudson. Dalje, ostrvo na kojem su završili kontrolišu pirati, koji će i zarobiti posadu, dok s druge strane u kriznom centru kompanije Trailblazer pokušavaju da organizuju spasilačku misiju.

Mnogo je momenata preuzetih iz navedena dva filma, ali ono što ostaje kao prstohvat originalnosti jesu upravo detalji u priči kojima reditelj Richet gradi tenzije i usmjerava lika iza svog glavnog glumca na putu da učini pravu stvar. Butler dominira svojom pojavom, iako je u pitanju standardna rola na koju smo navikli od glumca, pored njega sasvim solidan solo performans napravio je i Mike Colter.

Možda i najbolji dijelovi filma dolaze u drugoj trećini, a kako je vaš omiljeni kinematografski ovisnik više i nego što je trebalo spoilirao radnju, staćemo na tome. U biti, Opasan let, možda i ne bude po volji nekima, ali se ne smije ne odati priznanje reditelju Richetu i glavnom glumcu Batleru da su snimili akcioni triler u stilu stare škole.    

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
The Whale: Aronofsky i Fraser se vraćaju u velikom stilu
Sljedeća
Titanic: Najveća ljubavna priča ikad ispričana