Titanic: Najveća ljubavna priča ikad ispričana

Titanic1673518118.jpg Piše: Sead Vegara

Tinejdžera u pubertetu, samog na projekciji tada najvećeg filma u historiji kinematografije, Titanica (Titanik, 1997), u prvom redu nekadašnjeg sarajevskog kina Apolo, skupo je koštalo to iskustvo. Malo poslije projekcije pao je u depresiju (ne zbog filma!) iz koje ga je izvuklo par dobrih prijatelja. Sada, 25 godina nakon tog (lošeg) iskustva, otići će u kino na 25. godišnjicu premijere Titanica, ponovo sam, ali sada će proći puno prijatnije u odnosu na prvi put, doduše sa laganom glavoboljom jer je film konvertovan u 3D.

Titanik; režija: James Cameron; uloge: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Billy Zane, Kathy Bates; 1997.

IMDb rejting: 7.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 88%

Titanic1673710723.jpg Svakako, sami doživljaj ovoga puta će biti mnogo ljepši, pored zaista bespotrebnog 3D-a, i to u svim ostalim segmentma. Veliko platno, fantastično ozvučenje, udobna sjedišta, sve to je učinilo da doživljaj bude potpun. Uz film epskog zamaha ide i epsko trajanje od tri sata i 14 minuta, ali ne samo da ste svladani sveopćom ljepotom i grandioznošću filma Jamesa Camerona, već naprosto ni ne pomišljate propustiti priliku da vidite sljedeću scenu sve da baš-baš morate otići u toalet.

Da li ima iko ko do sada nije čuo za Cameronov Titanic, drugi film nakon Ben-Hura (1959) koji je pokorio Oscare i osvojio 11 pozlaćenih kipića, a uz The Lord of the Rings: The Return of the King Petera Jacksona iz 2003. godine? Na to pitanje ćemo imati odgovor u narednim danima kada vidimo kako će se reizdanje Titanica pokazati na box officeu. Bez obzira na sve ostalo, Cameronov film drži treće mjesto na globalnom box officeu poslije Avatara (2009) i Avengers: Endgame (2019), a ispred drugog dijela Avatar: The Way of Water (2022).

Nove generacije sada će imati priliku pogledati jedan od najgrandioznijih filmova na velikom platnu, a oni koji su prisustvovali prvobitnoj premijeri ponovno priliku pogledati ostvarenje koje je na izvjestan način obilježilo jedan dio njihovih života. Da je zaista riječ o velikoj ljubavnoj priči, onoj u kojoj mladi Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), na “sretnoj ruci pokera“ osvaja karte za prekookeansko putovanje najvećim brodom ikad izgrađenim, Titanicom, gdje upoznaje djevojku Rose (Kate Winslet), biće jasno svima od momenta kada se dvoje upozna na brodu. Reditelj James Cameron zna kako dozirati romansu sa dramom, akcijom, te naposljetku filmom katastrofe. Jer, u biti Titanic u jednu ruku i jeste film katastrofe, svojevrsna melodrama sa prstohvatom akcije, sve uvezano u nenadmašno vizualno iskustvo.

Bogatstvo i ljepotu koju projicira Titanic – brod snova, a za mladu Rose – brod robova, na kojem će se morati odlučiti između uštogljenog bogatog Caledona Hockleyja (Billy Zane), čija je zaručnica, i privlačnog mladića avanturističkog duha Jacka, reditelj Cameron znalački koristi kao pozadinu za “najveću ljubavnu priču ispričanu“. Sama pozadinska priča ona je o stvarnom potonuću Titanica za koju je reditelj “pročeprkao po prošlosti“, bazirajući neke od likova u filmu prema stvarnim osobama. Dvadeset i šest godina poslije, Titanic i dalje plijeni svojom raskoši i ljepotom.    

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Plane: Putnik 57 na opasnom letu
Sljedeća
You People: Najdosadniji žanrovski spoj