Počelo snimanje serije o Ivi Andriću

Počelo snimanje serije o Ivi Andriću

Sedmog septembra počelo je snimanje serije o čuvenom nobelovcu Ivi Andriću u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a.

Serija će se zvati Nobelovac, a prva klapa pala je na lokaciji Andrićeve zadužbine, u Muzeju Ive Andrića. Snimanje će trajati do decembra, a pored Beograda i okoline, kadrovi će se snimati i u Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu.

Serija od osam epizoda baviće se životom Ive Andrića sa glavnim fokusom na trenutak kada je autor romana Na Drini ćuprija dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, ali kroz svojevrsnu unutrašnju dramu glavnog junaka. Pokrivaće i dramatične godine književnog stvaranja tokom Drugog svjetskog rata, kao i Andrićev život u posljeratnom Beogradu.

Glavne uloge povjerene su Tihomiru Staniću koji će igrati Ivu Andrića, Selmi Alispahić u ulozi Milice Babić, dok će mladog Andrića igrati Igor Jurinić. Pored Tihomira Stanića, kreatori serije su Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović. Saradnici na scenariju su Aleksandar Novaković i Tihomir Stanić koji je ujedno i reditelj sa korediteljem Borišom Simovićem.

Prehodna
Vodstvo SAG-AFTRA-e o nastavku štrajka u sljedećoj godini
Sljedeća
Filmska adaptacija za "Murder, She Wrote" na pomolu