Prijave za Emerging Producers Ji.hlava Festivala do 31. marta

Prijave za Emerging Producers Ji.hlava Festivala do 31. marta

Emerging Producers je vodeći projekat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i jedini je takve vrste dizajniran za producente dokumentarnih filmova u Evropi.

Svake godine bude odabrano 18 talentiranih producenta (17 europskih i jedan koji predstavlja državu gosta), kojima se pruža edukacija, umrežavanje i promotivna podrška. Od 2017. godine, nakon uspjeha prethodnih pet izdanja, program je proširen dodatnom četverodnevnom radionicom u Berlinu i prezentacijom producenata tokom Berlinalea. Dok se glavni dio obuke održava na Ji.hlava IDFF-u svake godine krajem oktobra, a sada i u Berlinu u februaru, druge aktivnosti i promocija novih producenata odvijaju se na velikim filmskim događajima tokom cijele godine.

Do danas i nakon 11 uspješnih izdanja, 199 filmskih profesionalaca ponosni su alumni projekta, od kojih su se mnogi već etablirali u svijetu filma i dobivaju nagrade na velikim filmskim festivalima širom svijeta. Glavni cilj programa je povezivanje talentovanih evropskih producenata sa drugim filmskim profesionalcima, posebno onima koji rade u dokumentarnoj formi. Projekat također treba da omogući učesnicima lak pristup informacijama iz oblasti audiovizuelne industrije, dublju i širu orijentaciju na filmskom tržištu, ali i da im pomogne da uspostave kontakte sa producentima iz drugih zemalja, a samim tim i povećaju potencijal budućih evropskih koprodukcijskih projekata.

Ove godine, 17 odabranih europskih producenata pratit će jedan producent iz zemlje gosta sljedećeg izdanja – Filipina, u partnerstvu s Vijećem za razvoj filma Filipina.

Uslovi za prijavu:

  • Da je prijavljeni producent sa višegodišnjom praksom na lokalnom tržištu (tj. nije student ili nedavno diplomirao) sa kapacitetom za budući profesionalni razvoj i sa ambicijama da bude aktivan na evropskom tržištu.
  • Najmanje jedan realizovani igrani ili srednjometražni dokumentarni film koji je ušao u kino-distribuciju i prikazan na festivalima. Preferira se dokumentarni film, ali igrani ili hibridni film je također opcija.
  • Prethodno iskustvo u drugim radionicama se smatra prednošću, a program nije projektno orijentisan, odnosno aplikanti se ne prijavljuju sa svojim konkretnim filmom, već kao pojedinci koji traže profesionalni razvoj.
  • Prijava se plaća u iznosu od 1.450 EUR a uključuje uključuje smještaj, pauze za kafu i ručkove tokom obje projektne sesije (Jihlava, Berlin).

Svi zainteresovani producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti na ovogodišnje izdanje programa Emerging Producers OVDJE dok sve informacije oko programa i učešća mogu naći na zvaničnoj stranici OVDJE .

Prehodna
Slobodna zona: Prestižni filmovi stižu u manja mjesta u Srbiji
Sljedeća
Prve projekcije za "John Wick 4" uoči premijere