Slobodna zona: Prestižni filmovi stižu u manja mjesta u Srbiji

Slobodna zona: Prestižni filmovi stižu u manja mjesta u Srbiji

Proljetna filmska Turneja, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala Slobodna zona, uključujući i veliki svjetski hit Trougao tuge, biće održana od 20. marta do 20. juna u više od 50 manjih mjesta u Republici Srbiji.

Turneja Slobodne zone predstavlja jedan od najvećih projekata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji, čiji je cilj razvoj i njegovanje filmske publike i van velikih kulturnih centara. U skladu s tim, skoro od početka postojanja Festivala – koji se krajem godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu – dio festivalskih filmova dolazi i pred gledaoce u manjim sredinama, čime bivaju oplemenjeni za vrhunski filmski sadržaj i užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Na repertoaru je sedam filmova, među kojima i pobjednik Cannesa i osvajač četiri evropska Oscara, Trougao tuge švedskog autora Rubena Ostlunda, britka satira o krahu zapadne civilizacije.

Hrvatski glumac Zlatko Burić, koji tumači ruskog oligarha Dimitrija i koji je otvorio 18. Filmski festival Slobodna zona u novembru, dobio je nagradu Evropske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca, a film je nagrađen i za najbolje ostvarenje, režiju i scenario.

Na turneji će biti prikazani i neki od pobjednika 18. Festivala Slobodna zona održanog prošlog novembra: najbolji angažovani film međunarodne selekcije Utama i najbolji film selekcije Prva dva koraka Ljubav, njemačke marke i smrt. Utama Alehandra Loajse Grisija je igrani film o starijem paru bolivijskih starosjedilaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života, a Ljubav, njemačke marke i smrt je filmski dokumentarni esej o njemačkoj i turskoj muzici.

Publika će imati prilike da se sretne i sa živopisnim i neobičnim ženskim biografijama. Dokumentarac Pisanje vatrom prati živote i karijere indijskih novinarki iz kaste nedodirljivih u jedinoj potpuno ženskoj redakciji u zemlji. Francuskinja Žili (Lor Kalami), samohrana majka i sobarica koja ne odustaje od potrage za boljim poslom, junakinja je igranog filma Prekovremeni rad Erika Gravela. Mađarski film Nežno prati Edinu (Ester Čonka), bodibilderku spremnu da žrtvuje sve za san koji dijeli sa životnim partnerom i trenerom. Inspiracija za film Časna sestra fudbalski trener Roberta Buesa bila je nesvakidašnja kaluđerica Marina (Karmen Mači) koja je odlučila da sastavi fudbalski tim i lično trenira dečake bez roditeljskog staranja, od kojih će jedan kasnije zaigrati i za Real Madrid.

Prehodna
Objavljen program 19. Festivala BH filma u New Yorku
Sljedeća
Prijave za Emerging Producers Ji.hlava Festivala do 31. marta