27. Međunarodni filmski festival u Sofiji: Regionalni filmovi

27. Međunarodni filmski festival u Sofiji: Regionalni filmovi

Međunarodni filmski festival u Sofiji najveći je događaj ove vrste u Bugarskoj.

Održava se od 1997. godine, a cilj festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetske kinematografije, jednako kao i međunarodnoj publici prikazati najbolje filmove bugarske, te regionalne produkcije. Radi se također i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja.

U ovogodišnjem takmičarskom programu Balkan Competition prikazuje se mnoštvo regionalnih filmova, između kojih je i višestruko nagrađivani dugometražni igrani prvijenac Juraja Lerotića, Sigurno mjesto, te čak šest manjinskih koprodukcija: Praznik rada Pjera Žalice, Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta, Da li ste videli ovu ženu Matije Gluščevića i Dušana Zorića, Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske, Dani suše Emina Alpera i Majka Zornitse Sophije.

Masters program je posvećen novim radovima renomiranih reditelja, među kojima je i film Kajmak slavnog makedonskog reditelja svjetske reputacije Milča Mančevskog, koji je ujedno i predsjednik međunarodnog žirija Festivala. Povodom toga, Festival nudi i poseban program - retrospektivu svih filmova Mančevskog.

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji održava se i koprodukcijski sajam Sofia Meetings, na kojem će se u sekciji Second Fiction Feature Film predstaviti i projekt The Last Slap talijanskog redatelja Mattea Oleotta, producenta Mihe Černeca (Staragara, Italija, Slovenija) i koproducenata Lane Matić i Borisa T. Matića (Propeler Film).

Ove se godine festival odvija od 16. do 31. marta. Više detalja o programu i festivalu pronađite na službenoj stranici.

Prethodna
Na pomolu igrani film "Monk"
Sljedeća
James Gunn režira "Superman: Legacy"