Retribution: Još jedan za ljubitelje Liama Neesona

Piše: Sead Vegara

Liam Nesson je prije par godina najavio da prestaje sa snimanjem akcionih trilera. Nakon što je snimio svoj istinski “akcioni labuđi pjev“ sa ostvarenjem The Marksman (Strijelac, 2021), Neeson se ipak nije povukao, te je nastavio neumornim tempom da radi snimajući po dva filma godišnje. To su od reda bili dijelom slabašna, dijelom prosječna ostvarenje, a u 2023. snimio je čak tri filma. Prvi od njih trenutačno se nalazi na redovnom kino-repertoaru, a nosi naziv Retribution (Odmazda). I, po čemu se on razlikuje od ostalih? I ovdje je riječ o remakeu i to španskog filma El Desconocido iz 2015, kao i u slučaju sa Cold Pursuit (Hladna osveta, 2019), koji je bio ne baš kvalitetan, ali pristojan remake norveškog  Kraftidioten iz 2014.

Odmazda; režija: Nimród Antal; uloge: Liam Neeson, Matthew Modine, Embeth Davidzt, Lilly Aspell, Jack Champion; 2023.

IMDb rejting: 5.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 29%

Često spomenute riječi velikog američkog reditelja Johna Hustona, koje su ostale zapisane u njegovoj autobiografji “Otvorena knjiga“ vezane su upravo za neumornu i neprevaziđenu holivudsku formu snimanja remakeova. Huston je bio toliko u pravu govoreći da se samo uspješni filmovi ponovo snimaju. Činjenica je da upravo lošim filmovima, koji su zasnovani na dobrom materijalu, a iz razloga nastalih utjecajem vremena, nisu dobro prošli, treba dati drugu šansu. U Hollywoodu će sve uraditi kako bi ostvarili profit, a holivudski producenti će tako reciklirati do iznemoglosti evorpske uspješnice.

Do unazad dvije decenije ne postoji niti jedan remake snimljen u Hollywoodu da nije bio baziran na uspješnom originalu, bio on evropske, azijske, ili bilo koje druge kinematografije. A često bi američki remakeovi bili toliko loši da je to prosto za ne povjerovati. Novi Neesonov film Odmazda još jedan je naslov isključivo za ljubitelje vremešnog glumca. Opet, nekima će i biti dobar, dok će većina preferirati španski original. U biti, holivudski remake je poprilično vjeran izvornom filmu, ali ne uspijeva u postizanju tenzije koja je osjetna u originalu.

Po ko zna koji put Neeson glumi “običnog čovjeka“ koji će se naći u po život opasnoj situaciji. Matt Turner (Neeson) je bankar u problemima. Dok vozi sina Zacha (Jack Champion) i kćerkicu Emily (Lilly Aspell) u školu, pokušavajući da sredi poslove preko telefona, u kolima će zazvoniti nepoznati mobitel. Nakon što se javi, Matta će osoba s druge strane veze uvjeriti da će automobil eksplodirati ako bilo ko od njh troje napusti vozilo. Jurcajući terencem kroz Berlin, Matt će tako otkriti mnoge stvari kako o sebi, tako i sebi, a misteriozni čovjek s druge strane veze će biti taj koji kontroliše situaciju. Bar do onog momenta kada Matt uzima stvar u svoje ruke (“Pronaći ću te i ubiti!“).

U koliko nemate pametnija posla, a baš-baš volite Liama Neesona i gleda vam se njegov novi film, ko vam kaže da to ne učinite!?

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Ubojice cvjetnog mjeseca: Kad Scorsese zapleše s vukovima
Sljedeća
Čuvari formule: Film za publiku