Shazam! Fury of the Gods: Superjunaci u krizi identiteta

shazam-fury-of-box-office1679250324.jpg Piše: Sead Vegara

Sve ono što je savršeno funkcionisalo u originalnom filmu Shazam! (2019) reditelja Davida F. Sandberga gotovo da je dovedeno na isti nivo u nastavku Shazam! Fury of the Gods (Shazam! Bijes bogova, 2023). Ono što je bila “origin story“ (priča o porijeklu) sada je jednostavno znalački osmišljen nastavak u kojem se susrećemo sa svojevrsnom superherojskom porodicom čiji članovi, čudno, moraju odrasti i postati svjesni svojih supermoći.

Shazam! Bijes bogova; režija: David F. Sandberg; uloge: Zachary Levi, Asher Angel, Helen Mirren, Rachel Zagler, Lucy Liu; 2023.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 53%

Shazam!_Bijes_Bogova1674918728.jpg Iako je originalni film postavio ljestvicu očekivanja prilično visoko, ne samo za direktni nastavak, već i za sve ostale superherojske filmove iz Warner Brosovog kataloga DC-jevih heroja, niti jedan od tih filmova mu ne može parirati. Nastavak doseže taj kvalitet, ali kao da mu nedostaje razigranosti koju je krasio original. Shazam! je prikazao priču u kojoj 15-godišnjaku budu podarene supermoći koje ga pretvore u odraslog čovjeka, koji se onda mora boriti sa supernegativcem.

Uz to, svoje supermoći dječarac Billy Batson (Asher Angel) će kao Shazam (Zachary Levi) pred kraj filma podijeliti sa ostalom djecom siročadi, te tako stvoriti svoju superporodicu. Upravo ta kompletna porodica će se u nastavku morati sukobiti sa svemoćnim kćerkama titana Atlanta: Hesperom (Helen Mirren), Kalypso (Lucy Liu) i Antheom (Rachel Zagler), koje će u želji da povrate moć bogova prouzrokovati sveopšti haos na Zemlji. Billy će zajedno sa Freddyjem Freemanom (Jack Dylan Grazer), Eugeneom Choijem (Ian Chen), Darlom Dudley (Faithe Herman), Mary Bromfiled (Grace Fulton) i Pedrom Penaom (Jovan Armand), svima njima kao njihovim superherojskim personama, stati u odbranu stanovnika Filadelfije.

U kompjuterskim efektima veoma natrapanoj završnici desit će se mnoštvo zanimljivih i nadasve interesantnih detalja, ali ono što ostaje, što su kroz cijeli film gradili reditelj Sandberg zajedno sa scenaristima Henryjem Gaydenom i Chrisom Morganom, jeste naizgled neviđena priča. Scenaristički duo kao da je posegnuo u Warner Brosov filmski katalog i posudio određene dijelove. Tako da će vam se učiniti (vrlo vjerovatno je i tačno), da su određeni dijelovi prepisani iz Harry Potter franšize (i to u više navrata). Čak se u jednom momentu referiraju i na Gospodara prstenova, neizbježne Star Warse, a tu je i majica sa detaljem bezvremenskog dječijeg klasika The Goonies (1985).

Da li je Shazam! Fury of the Gods vrijedan odlaska u kino? Itekako! U mraku hrama sedme umjetnosti moći ćete uživati u istinskoj superherojskoj storiji, te ćete ako budete strpljivi i ostanete do kraja odjavne špice biti nagrađeni, ne sa jednom, već dvije post-credit scene. Sve u svemu, Shazam! Bijes bogova predstavlja ispunjujuće iskustvo, koje je jednostavno jedino  moguće dobiti pri gledanju čuda od pokretnih slika.   

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Creed III: Duhovi prošlosti izvan i unutar ringa
Sljedeća
Maybe I Do: Limunada od pokvarenog limuna