Showtime kreće sa produkcijom serije "Escape at Dannemora"

Showtime kreće sa produkcijom serije "Escape at Dannemora"

Američka pretplatnička televizija Showtime uskoro kreće sa produkcijom serije Escape at Dannemora u kojoj će se u glavnim ulogama pojaviti oskarovac Benicio del Toro (Traffic), Patricia Arquette (Boyhood) i za Zlatni Globus nominovani Paul Dano (Love & Mercy, There Will Be Blood). Izvršni producent i režiser serije koja će imati osam jednosatnih epizoda je dobitnik Emmyja Ben Stiller.

Serija Escape at Dannemora govoriće o bijegu iz strogo čuvanog zatvora u blizini sela Dannemora, u američkoj saveznoj državi New York, koji se desio tokom ljeta 2015, a koji je kao posljedicu imao masovnu potragu za dvojicom osuđenih ubica kojima je u bijegu pomogla udata uposlenica zatvora sa kojom su obojica imali seks aferu.

Del Toro će igrati osuđenog ubicu Richarda Matta, Arquettova uposlenicu zatvora Tilly Mitchell, a Dano Davida Sweata, ubicu policajca koji je protiv svoje volje postao Richardov partner za bijeg.

Richard Matt je tokom 2008. osuđen na dugogodišnju robiju zbog otmice i ubistva svog 76-godišnjeg šefa koji mu je dao otkaz. Nakon što ga je ubio, raskomadao ga je i bacio u Niagaru. Nakon toga je pobjegao u Mexico gdje je ubio jednog muškarca ispred bara, radi čega je proveo devet godina u meksičkom zatvoru prije nego što je izručen sjevernoameričkim vlastima i premješten u Clinton Correctional Facility zatvor. U njemu je upoznao Sweata, koji je zbog ubistva policajca osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. Tokom juna 2015. njih dvojica su postale prve dvije osobe koje su pobjegle iz maksimalno obezbjeđenog Correctional Facility zatvora koji postoji 170 godina, i jednog od najstarijih njujorških zatvora.  Uvukli su se u cijevi kanalizacije i podzemnim labirintom cijevi uspjeli doći do sela Dannemora. Iza sebe su na papiriću ostavili nasmiješenog lika s dva zuba i poruku: 'Ugodan vam dan!'. Bili su na slobodi 20 dana, a Matt je ubijen u sukobu sa policijom koja ga je uočila  50 milja od Clintona i manje od 20 milja južno od Kanade. Dva dana kasnije, Sweat je ranjen i uhvaćen u blizini kanadske granice. Mitchellova je radi toga što im je pomagala u bijegu osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 28 mjeseci do sedam godina zatvora, a Sweatu je na njegovu dugugodišnju robiju pridodata kazna od tri do sedam godina zatvora. U junu 2016, njujorške vlasti su upoznale američku javnost da je, osim Mitchellove, pomoć u bijegu dvojici osuđenika pružilo oko još 20 uniformisanih i civilnih uposlenika zatvora.

Osim Stillera, u produkciji serije će učestvovati scenarist i izvršni producent Brett Johnson (Mad Men) i za Oscara nominovani Michael Tolkin (The Player) koji su se upoznalii dok su radili na seriji Ray Donovan. Ostatak produkcijskog tima čine Bryan Zuriff (Steve Jobs, Ray Donovan), tri puta za Oscara nominovani Michael De Luca (Captain Phillips, The Social Network, Fifty Shades of Grey) i njegova Michael De Luca produkcija, te Nicky Weinstock iz Red Hour produkcije.

Svima nam je bila namjera da ispričamo ovu jedinstvenu priču o bijegu iz zatvora koja je u svojoj jezgri u stvari priča i o kriminalcima i o stvarnim ljudima koji to nikada nisu bili, a koji su donijeli neke loše odluke koje su imale ogromne i dalekosežne posljedice, izjavio je Stiller.

Datum premijere serije još uvijek nije poznat.

 
Prehodna
Antologijska serija HBO-a: "Room 104"
Sljedeća
Horor serija bazirana na noveli Stephena Kinga: "The Mist"