Star Wars: Deja vu sa prstohvatom originalnosti

chewbacca-harrison-ford-force-awakensPiše: Sead Vegara

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća mladi reditelj, sa svježom diplomom u fasciklu, George Lucas svojski se pripremio za sastanak sa čelnicima studija 20th Century Fox. Filmske galvešine trebao je uvjeriti da pristanu na snimanje naučnofantastičnog filma proizašlog iz njegove fascinacije Flashom Gordonom i avanturističkim SF serijalima koje je slušao na radiju kao dijete. Odlučio je pokazati im fantastične slike, uratke konceptualnog dizajnera Ralpha McQuairrea, uz obrazloženje da će film imati dotada neviđene specijalne efekte. Nijedan film se neće moći mjeriti s onim što je mladi Lucas još imao samo u svojoj glavi. Nakon što su čelnici studija dali zeleno svjetlo, Lucas je, s mnogo teškoća, snimio film pod nazivom Star Wars (Ratovi zvijezda), a nakon premijere 25. maja 1977. formirana je nevjerovatna baza fanova širom svijeta. Uspjeh na box officeu ne treba ni spominjati. Za neupućene (ako postoje i takvi) nastavak koji je uslijedio tri godine kasnije The Empire Strikes Back (Imperij uzvraća udarac) ne samo da je po kvaliteti nadmašio original već se ustoličio u panteonu malobrojnih nastavaka boljih od prvog filma. I da, prvi film je zamišljen kao četvrta epizoda Ratova zvijezda, drugi peta, a treći koji je „mrak kino dvorana ugledao“ također tri godine kasnije (1983) Return of the Jedi (Povratak Jedia) šesta epizoda. O prequel trilogiji (prvoj, drugoj i trećoj epizodi) snimanoj od 1999. do 2005. nema potrebe trošiti riječi jer je dovoljno samo reći da je fanovima originalne trilogije Lucas, koji je sada napisao i režirao sva tri dijela, nanio toliko „duševne boli“ da se to ne da izmjeriti. Možda je moguće izmjeriti s utrškom na box officeu koji ni sada nije izostao (nekoliko milijardi dolara). U biti dječiji filmovi, originalna više nego prequel trilogija je fenomen koji je milion puta razrješen, ali nije na odmet reći da još uvijek uspijeva izvući dječaka iz svakog muškarca i muškarca iz svakog dječaka, dok curama uvijek preostaje odvažna princeza Leia.

Star Wars Episode VII: The Force Awakens Ratovi zvijezda: Sila se budi; režija: J. J. Abrams; uloge: Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Mark Hamill; 2015.

IMDb rejting: 8.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 95%

star wars the force awakensKada je Lucas 2012. prodao Lucasfilm Ltd, uključujući sva prava na priču i likove iz serijala Star Wars, filmskoj kompaniji Disney, bilo je jasno da ćemo se ponovo vratiti u „daleku galaksiju“. Samo što će taj povratak biti svojevrsni deja vu. Da je scenaristički trio, oskarovac Michael Arndt (Little Miss Sunshine), Lawrence Kasdan (odgovoran za fe-no-me-nal-ni scenarij Imperij uzvraća udarac) i reditelj J. J. Abrams, mogao dati više mašti na volju, s obzirom na to da su u Disneyu preuzeli stvar, to bi vjerovatno bilo koliko-toliko originalno djelo. Ovako novi, sedmi nastavak, Star Wars: The Force Awakens (Ratovi zvijezda: Sila se budi) predstavlja probranu kombinaciju najboljih dijelova iz četvrte i pete epizode, sa prstohvatom originalnosti dovoljnim da tek toliko začini već viđeno da bi se moglo okarakterisati kao „nešto“ novo. Svakako, novo za nove generacije klinaca, dok nama koji smo odrastali uz originalnu trilogiju to znači povratak starim likovima.

Raspredati o samoj radnji filma bi bilo zaista nezahvalno s obzirom da ogromna većina čitatelja i potencijalnih gledatelja ne želi da se spoilira u recenziji kojoj je namjera da ih ako ne natjera onda navede da pogledaju film. Šta onda napisati?

Zaista je uživanje sjediti u zamračenoj sali dok na platnu protiče uvodna špica propraćena nenadmašnom muzikom velikog Johna Williamsa, aplauzima i usklicima oduševljenja kada god bi se po prvi put pojavio neki od starih likova: Han Solo (Harrison Ford), Chewbaka (Peter Mayhew), Leia (Carrie Fisher), droidi C-3PO (Anthony Daniels) i R2-D2 ili Luke Skywalker (Mark Hamill).

Iskreno, negativac Kylo Ren (Adam Driver) se čini nekako slabašnim, mada do neke mjere zastrašujućim, a lik Huxa (Domhnail Gleeson) generala Prvog reda, nastavka galaktičkog Imperija, poput jefitine karikature. Troje također novih likova, snalažljiva Rey (Daisy Ridley), odvažni Finn (John Boyega) i hrabri Poe (Oscar Isaac) su i više nego dobri, a tek trebaju da se u sljedećim nastavcima pokažu. Sve u svemu, bilo to karmičko djelovanje ili nešto drugo, ispada da se svaka generacija u Star Wars univerzumu nosi s istim problemima kao ona prije njih. Neminovna stvar valjda, kao i u stvarnom životu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Bridge of Spies: Spielberg – magnet za Oscare
Sljedeća
Palermo Shooting: San koji ste mogli sanjati