Štrajk glumaca okončan: SAG i studiji postigli dogovor

Štrajk glumaca okončan: SAG i studiji postigli dogovor

Štrajk holivudskih glumaca je okončan nakon 118 dana.

Zadnja runda pregovora je urodila plodom, odnosno novim okvirnim ugovorom između sindikata glumaca (SAG-AFTRA) i studija okupljenih pod okriljem AMPTP-a. Postizanje dogovora je potvrdila i predsjednica SAG-AFTRA-e, Fran Drescher, koja je opisala novi dogovor kao veliko postignuće sindikata i pregovaračkog tima.

Službeno medijsko saopćenje SAG-a glasi:

Sa ugovorom u vrijednosti većoj od milijardu dolara, postigli smo dogovor nevjerovatnog obima koji uključuje povećanje minimalne naknade, neviđene provizije za pristanak i kompenzaciju koje će štiti članove od prijetnje umjetne inteligencije, te po prvi put ustanovljuje dodatak za sudjelovanje u streamingu. Naši doprinosi za zdravstvo i mirovinu su značajno povećani, što će donijeti prijeko potrebnu vrijednost našim fondovima. Pored toga, dogovor uključuje brojna poboljšanja za nekoliko kategorija, uključujući povećane naknade za pozadinske izvođače te ključne zaštite za diverzne zajednice.

Kao što je bio slučaj i sa pregovorima sa scenaristima, odnosno sa WGA-om, novi ugovor mora biti ratificiran od strane članstva. Taj proces bi trebao biti proveden relativno brzo i lako. Mnijenje članstva prema štrajku nije bilo sasvim pozitivno u zadnjih nekoliko sedmica, tako da okončanje štrajka prema tom segmentu članova SAG-a stiže kao radosna vijest.

Detalji o novom ugovoru se u ovom trenutku svode na ono što je SAG bio voljan otkriti i/ili naglasiti u svojem službenom saopćenju. Konkretne pojedinosti, pak, očekujemo tek u danima što slijede.

Prehodna
Superherojski spektakl “The Marvels“ u kinima od 9. novembra
Sljedeća
Disney izdvaja manje novaca za sadržaj u 2024.