Studiji voljni približiti stavove oko AI-a sa SAG-om

Studiji voljni približiti stavove oko AI-a sa SAG-om

Štrajk glumaca se nastavlja, ali čini se da su studiji voljni izaći u susret zahtjevima sindikata po pitanju korištenja umjetne inteligencije, barem do neke mjere.

Variety prenosi da su studiji okupljeni pod AMPTP-om pristali "prilagoditi rječnik" po pitanju umjetne inteligencije nakon zadnjeg sastanka sa pregovaračima SAG-a u utorak. "Rječnik" ovdje u pitanju su termini i formulacije koji bi trebali ući u okvirni ugovor po kojem će studiji i sindikat urediti svoje odnose tokom sljedećih nekoliko godina, a koji bi po SAG-u trebao sadržati neka ograničenja, odnosno zaštite za glumce od neplaćenog korištenja sličnosti.

Podsjetimo se, SAG je odbio posljednju ponudu studija zbog odsustva ovih zaštita. Čini se da je AMPTP pristao prilagoditi rječnik ugovora kako bi udovoljio SAG-u. Znači li ovo da su dogovor i kraj štrajka na pomolu? Pa, u svakom slučaju, dogovor je bliži danas nego što je bio u ponedjeljak.

Očekuje se da će se pregovarači obje strane sastati danas u Los Angelesu, tako da nešto jasnije detalje možemo očekivati sutra.

Prehodna
Sony i Nintendo rade na adaptiranju "Legend of Zelda"
Sljedeća
Superherojski spektakl “The Marvels“ u kinima od 9. novembra