The Sea Beast: CGI animirani Moby Dick

Piše: Sead Vegara

Tražiti zabavu u pokretnim slikama često znači okrenuti se nekom starom provjerenom ostvarenju za koje znate da će vas oraspoložiti i zbog kojeg ćete zaboraviti na brige svakodnevnice. Ipak, desi se ponekad da u bespućima interneta nabasate na nešto novo, neki film koji je “prošao ispod radara“, i zbog kojeg zaista vrijedi odvojiti svog dragocjenog vremena. Za potpisnika ovih redova i vašeg omiljenog kinematogafskog ovisnika to se znalo dešavati sporadično, a najnoviji primjer je CGI animirani film The Sea Beast (Morska neman, 2022) u produkciji streaming diva Netflixa.

Morska neman; režija: Chris Williams; glasovi: Karl Urban, Jared Harris, Zaris-Angel Hator; 2022.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

Režiju ovog pustolovnog CGI animiranog ostvarenja, koji inspiraciju crpi iz remek-djela američke književnosti “Moby Dick“ Hermana Melvillea, potpisuje Chris Williams, također sa Nellom Benjamin odogovoran i za scenarij. Priča počinje u sirotištu gdje mala Maisie (glas Zaris-Angel Hator) ostaloj djeci čita iz knjige o pustolovinama posade broda Inevitable, njihovog kapetana Crowa (glas Jareda Harrisa) i prvog časnika Jacoba Hollanda (glas Karla Urbana), čiji je posao lov na morska čudovišta. Kapetan Crowe vođen osvetom želi da (pro)nađe i ubije morsku neman znanu kao Crevna Kočoperka, koja mu je u jednom obračunu odnijela oko, baš poput Melvilleovog Ahaba kojem je kit Moby Dick odgrizao nogu.

Posadu broda čini šarolika lepeza likova, a kao najdominantniji među njima je upravo Jacob. Mala Maisie će se sakriti u praznu bačvu piva i dospjeti na njihov brod, a s obzirom da će veoma srčano nastupiti pred kapetanom, on će i dopustiti da ostane na Inevitableu. Nakon toga će uslijediti nevjerovatna avantura u kojoj će doći do čudesnih prevrata i zbog kojih ćete poželjeti da animirani film The Sea Beast traje mnogo duže. Svijet morskih čudovišta i mornara koji im se suprotstavljaju toliko je živopisan i zabavan, a kompjuterska animacija je na zavidnom nivou, možda ne na nivou digitalnih lutkara iz Pixara, ali sasvim zadovoljavajuća.

Animirani filmovi su zadnjih dvadesetak godina prerasli iz onoga što je namijenjeno prvenstveno za zabavu najmlađih u nešto u čemu mogu uživati i stariji. Naravno, starija publika je i prije gledala animirane filmove, barem zaljubljenici u animaciju i oni odrasli koji još uvijek nisu zaboravili na dijete u sebi. Svakako treba imati na umu da su kreativni umovi koji stoje iza animiranih ostvarenja, da bi privukli stariju publiku, pravili reference na popularne igrane filmove koristeći tako priliku da kroz animaciju provuku (vezivnu) nit sa kultnim filmovima i filmskom pop kulturom.

U The Sea Beast najočiglednija je referenca na Melivillevog “Moby Dicka“, ali također i svojevrsni detalji iz pojednih Disneyjevih ostvarenja kao što su Lilo & Stitch (2002) i Big Hero 6 (2014). Upravo je Big Hero 6 bio prvi pravi proboj Chrisa Williamsa na animatorsku scenu, kao njegov dugometražni animirani prvijenac, za koji je i nagrađen Oscarom za najbolje animirano ostvarenje. Vjerovatno (ne)će zaraditi oskarovsku nominaciju za svoj posljednji animirani uradak, ali s obzirom na poprilično slabašno izdanje Pixara u ovoj godini, ipak ostaje prostora za Williamsa i Morsku neman.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
The Bad Guys: Posveta pljačkaškoj trilogiji “Ocean's 11, 12, 13“
Sljedeća
Bullet Train: Učinite sebi uslugu i pogledajte “Brzinu metka“