The Woman King: Epska priča afričkih žena-ratnica

Piše: Sead Vegara

Ostalo mi je u sjećanju druženje sa nekolicinom mladih Amerikanaca od kojih je jedan izjavio da bi volio otići u državu Afriku. Baš tako je rekao! Državu Afriku! Na moj komentar da je Afrika kontinent, a ne država, jednostavno se pokunjio, ućutavši i ne progovorivši više niti riječi. Toliko o američkom poznavanju geografije, time i historije, jer jedno bez drugoga ne ide. Opet, historiju Afrike pisali su evropski kolonizatori koji su lokalno stanovnišvo prodavali Amerikancima u roblje. Podaci o afričkim plemenima i nacijama tako su ostali striktno pisani rukom evropskih robovlasnika, a ono malo “stvarne historije“ (ili mita) preživjelo je u usmenim predanjima.

Žena kralj; režija: Gina Prince-Bythewood; uloge: Viola Davis, Lashana Lynch, Thuso Mbedu, John Boyega; 2022.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

Sada, snimiti film prema historijskim činjenicama o afričkom narodu Dahomeyja i njihovim ženama-ratnicama Agojie, zahtijeva mnogo umjetničke slobode u interpretaciji. A s obzirom na ono prikazno, The Woman King (Žena kralj, 2022) jasno daje do znanja da film posjeduje epsku snagu Gibsonovog Hrabrog srca (Braveheart, 1995). Možda nije toliko tragičan, ali posjeduje epski zamah.

Tražiti golu istinu u filmovima baziranim prema historijiskim događajima... To niko ne bi mogao, niti trebao. Jer, istini najviše služimo kroz izmišljanje. Gibsonov oskarovac mnogo toga je namaštao, naravno sve u cilju zadovoljvanja i opravdavanja obrzaca klasičnog narativnog holivudskog filma, time “iskrivivši“ historijske činjenice. Koliko toga je izmaštanog u Ženi kralju na kraju krajeva nije ni bitno, sve dok prosto ne možete skrenuti pogled sa kino-platna.

Film u režiji rediteljice Gine Prince-Bythewood (The Old Guard, 2020), a prema scenariju Dane Stevens (napisala originalnu priču sa Mariom Bello), pravi prvoklasni produkt je koji su osmislile i u kojem glavne uloge imaju prvenstveno žene. Naprosto ne znate ko je bolji u svojoj ulozi: veteranka Viola Davis koja portretira Naniscu vođu Agojiea, mlada Thuso Mbedu kao njena nova uzdanica Nawi, Lashana Lynch kao oštra Izogie ili Sheila Atim kao tajnovita Amenza.

Film otvara pohod ratnica Agojiea u kojem oslobađaju svoju braću i sestre Dahomeyje koje je otelo suparničko pleme Oyo. Furiozni tempo početka nenadano opada (što uopšte ne smeta!) i u nastavku pratimo pripreme i trening novih naraštaja Agojiea među kojima će se posebno istaknuti mala, ali srčana Nawi. Kraljevstvo Dahomeyja pod vladavinom kralja Ghezoa (John Boyega) u konačnici će se sukobiti sa svojim neprijateljima iz plemena Oyo, a Nanisca će biti proglašena Ženom kraljem.

U cijelom svom trajanju od dva sata i 15 minuta The Woman King vam “neće dozvoliti“, iako vam krči u crijevima i stomaku, da odete po porciju kokica ili bilo šta pod zub, jer će vas svojim narativom i veličanstvenim vizualima “prikovati“ za sjedište.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Black Adam: Superjunaci veći od života
Sljedeća
Amanet: “Ovo malo duše“ za nove generacije