Three Thousand Years...: Filmska magija koja se ne viđa često

Piše: Sead Vegara

Posao filmskog reditelja jeste posao pričanja priča. Dobro, možda ne bismo trebali to okarakterisati kao posao. Jer, film je prije svega umjetnost, pa tek onda pučka zabava, tj. posao uveseljavanja širokih narodnih masa. Australski reditelj George Miller (Mad Max: Fury Road, 2015) u svom najnovijem filmskom ostvarenju koje nosi naziv Three Thousand Years of Longing (Tri hiljade godina čežnje, 2022) pričajući priču putem pokretnih slika uvodi nas u očaravajući mistični svijet džina iz boce (Idris Elba), koji svoj život prepričava profesorici naratologije Alithei (Tilda Swinton).

Tri hiljade godina čežnje; režija: George Miller; uloge: Tilda Swinton, Idris Elba; 2022.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 71%

Alithea je na svom putovanju u Istanbul u zavučenoj radnjici kupila bočicu za koju će se ispostaviti da je prebivalište džina, koji će joj, nakon što ga je prizvala, ispuniti tri želje u zamjenu za slobodu. Kako Alithea smatra da joj ništa u životu, pored onoga što već ima, ne treba i još više misleći da je džin obična varalica i da ne postoji, Alithea će biti poprilično rezervisana po pitanju ispunjavanja želja. Pošto je njen posao proučavanje mitova, legendi i priča, tako sama zna sve moguće verzije priče sa duhom/džinom iz lampe/bočice i ispunjavanju jedne ili tri želje, iskušavajući džina nagovara ga da joj priča o svom životu. Što će on i uraditi misleći da će je tako privoliti da joj ispuni srcu tri najdraže želje.

Prva priča se odvija na dvoru kraljice Shebe gdje džina u bočicu zarobi kralj Solomon. Druga pripovijeda o džinovoj ispunjavanju želja zaljubljenoj djevojci u haremu za vrijeme Otomanskog carstva, dok treća govori o nesretnoj ženi trgovca i njenoj neutaživoj želji za znanjem, koju će joj džin ispuniti samo da bi se ponovno našao zarobljen u bočici koja je sada dospjela u ruke Alithee. Nadasve zanimljiva i neobična filmska priča u kojoj su specijalni CGI efekti na zavidnom nivou i u svrsi pričanja priče, a ne samo radi prikazivanja i dokazivanja moći filmske ekipe zadužene za specijalne efekte i CGI.

Reditelj George Miller je zajedno sa svojom kćerkom Augustom Gore scenarij za Tri hiljade godina čežnje derivirao iz novele “The Djinn in the Nightingale’s Eye“ britanske spisateljice A.S. Byatt, čiji su radovi već inspirisali režisere, Philipa Haasa za film Angels and Insects (1995) i Neila LaButea za Possesion (2002). Napraviši dugačku pauzu od sedam godina od svog predzadnjeg filma Mad Max: Fury Road, Miller je rad na Three Thousand Years of Longing počeo nekada krajem 2019. baš kada se širila pandemija koronavirusa, zbog čega je i potrajala produkcija.

Filmska priča o pričanju priča kakav je Millerov film prikazuje sve (ne)moguće situacije, ispunjava i donosi sve potrebne uslove za očaravajući užitak u kinu. U cijelom svom trajanju od 108 minuta, očima prikovanim za kino-platno nećete niti u jednom momentu (po)misliti pogledati na sat i brojati minute do kraja, već ćete biti uhvaćeni u filmskoj magiji kakva se u današnjem Hollywoodu ne viđa često.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
5. AJB DOC – Bezbojni: Gdje pripadaju djeca iz mješovitih brakova
Sljedeća
Meet Cute: Dobar na jedno gledanje