Top 5 filmova na kanalima moja TV

Top 5 filmova na kanalima moja TV

Piše: Mirza Skenderagić

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja. Osim privatnih bh. i regionalnih televizijskih kuća, posebno zanimljiv izbor filmskih ostvarenje nude TV kanali iz ponude moja TV, na kojima je moguće pronaći kvalitetne festivalske, umjetničke filmske naslove, ali i popularne holivudske blockbustere. U saradnji sa BH Telecomom, filmski portal Filmofil.ba svim filmofilima u BiH koji koriste usluge moja TV, sedmično predstavlja najkvalitetnije i najpopularnije filmske naslove koje možete pronaći upravo na programima paketa moja TV.

Tracks – avantura/romantika/drama, 2013.

14.08. u 22:58 sati, na programu HRT1

Avantura života (Tracks) je uspješna australijska filmska avantura koja je 2013. godine predstavljena u glavnom Takmičarskom programu filmskoga festivala u Veneciji, te koja je na popularnoj filmskoj stranici IMDb ostvarila izrazito visoku ocjenu (7.2). Glavna protagonistkinja je mlada avanturistkinja Robyn Davidson koja se jednog dana uputi na 1.700 kilometara daleko putovanje po pustinjama Zapadne Australije, a jedino društvo su joj pravile  četiri deve te njen najbolji prijatelj, pas. Ipak, tokom ovoga nezaboravnog putovanja, ona sreće fotografa National Geographica, Ricka Smolana koji počne fotografirati njeno putovanje i tako počinje avantura njihovih života. Avantura života je savršen film za početak radne sedmice, uz pomoć kojeg ćete zaboraviti na svakodnevna ograničenja i zbog koje će nemoguće postati realnost. S druge strane, riječ je o ozbiljnom autorskom ostvarenju koje postavlja iznimno važna pitanja o sudbini, ljubavi, životu, te kreira jedan neraskidivi odnos između čovjeka i prirode, a koje snagu da održi zajedno ima samo ljubav.

 

Finding Nemo – animirani, 2003.

14.08. u 14:05 sati, na programu RTL

Podmorska animirana avantura Potraga za Nemom (Finding Nemo) predstavlja još jedno remek-djelo studija Pixar, koji je nakon Oscara za filmove Priča o igračkama i Čudovišta iz ormara uveo novu estetiku u ionako složeni svijet animacije. Ovo čarobno animirano ostvarenje karakteriše, prije svega, izrazito uspješno odrađen glumački casting, odnosno izbor glumaca od kojih je svaki na svoj način udahnuo život u animirane likove. Naravno, ne treba zaboraviti niti apsolutno savršenstvo Pixarove animacije, s posebnim fokusom na detalje, uz pomoć kojih je kreiran svijet koji predstavlja jedan pozitivan šok za čula vida i sluha, dok narativ uspješno zaranja u najdublje dijelove čovjekove duše. Glavni protagonisti Potrage za Nemom jesu dvije ribe – oprezni Marlin i zaboravljiva Dory, koji će krenuti u potragu za Marlinovim sinom Nemom kojeg su uhvatili ronioci u blizini njihovog obitavališta Velikog koraljnog grebena. Također, treba napomenuti da je film sinhronizovan i na hrvatski jezik, što će u mnogome doprinijeti cjelokupnom vizuelnom doživljaju kod gledatelja, barem onim manjeg uzrasta.

RoboCop – naučna-fantastika/akcija/triler, 1987.

15.08. u 22:20 sati, na programu OBN televizije

Film RoboCop je kultni naučno-fantastični film koji je režirao poznati reditelj Paul Verhoeven i predstavlja jedan od najvažnijih filmova o robotima svih vremena. Dakle, radnja filma je smještena u budućnost, a glavni protgonista je policajac Alex Murphy (Peter Weller), kojeg nakon fatalne nesreće na dužnosti, tehnološki naučnici i kapitalistički moćnici pretvaraju u kiborga, Robotskog policajca. RoboCop je filmska priča o svijetu bliske budućnosti u kojem vladaju tehnološki konglomerati, te u kojem ljudska osjećanja, kao što su sažaljenje, strah i ljubav predstavljaju mane i prepreke za napredak čovječanstva. Ipak, da li je robotizacija čovjeka savršeno rješenje?

Rush Hour 2 – komedija/akcija, 2001.

17.08. u 22:40 sati, na programu TV1

Da bi filmska sedmica bila kompletna, potrebna je i jedna urnebesna komedija. Najsupješnija komedija koja će ove sedmice biti prikazana na kanalima moja TV, jeste nastavak kultnog ostvarenja Gas do daske (Rush Hour), u kojem urnebesni i iznimno (ne)spretni inspektor Lee (Jackie Chan) i policajac Carter (Chris Tucker), nakon uspješno obavljenog zadatka u Sjedinjenim Državama, sele u Hong Kong na odmor. Ipak, sasvim (ne)očekivano, njih dvojica uskoro upadaju u novu terorističko-političko-društvenu zavjeru i potjera za zločincima ponovo počinje ispočetka. Ostvarenje Gas do daske 2, predstavlja svojevrsni nastavak filmskoga fenomena spajanja žanrova akcije i komedije, koji je devedesetih širokoj gledalačkoj publici prestavila serija filmova Smrtonosno oružje, a koje osim komičnih scena karakterišu i spektakularne akcijske vratolomije.

Super 8 – naučna-fantastika, 2011.

18.08. u 22:10 sati, na programu RTL

Svi ljubitelji naučne-fantastike će na svoje doći i 18. augusta, kada je na rasporedu moja TV ostvarenje Super 8. Riječ je o svojevrsnom filmskome eksperimentu i tajnome projektu, koji je nastao iz saradnje Stevena Spielberga i J.J. Abramsa, a koji je inspirisan njihovim ranijim filmskim iskustvima. Radnja filma je smještena u 1979. godinu i prati grupu tinejdžera koja snimajući vlastiti film popularnom kućnom kamerom „super osmicom“, kreće u opasno, neizvjesno, ali i iznimno zanimljivo istraživanje neobičnih događaja koji su mirni grad Ohio u Americi, učinili poprištem zavjere o vanzemaljskim bićima. Naslovne uloge u ovome filmu, kojeg kritičari porede sa kultnim Spielbergovim ostvarenjem E. T., ostvarili su: Kyle Chandler, Elle Fanning, Amanda Michalka, Noah Emmerich...

Prethodna
“Surferi“ na moja TV: Surfanje kao život
Sljedeća
“Jobs“ na moja TV: Drugo lice računarskog genija