Waititi neće režirati novi "Thor" film za Marvel

Waititi neće režirati novi "Thor" film za Marvel

Novosti stižu o Thor 5, filmu koji će možda biti prekretnica za franšizu.

Naime, Taika Waititi, režiser iza dva zasebna Thor filma u Marvelovom filmskom univerzumupotvrdio je da neće režirati sljedeći nastavak.

Za časopis Business Insider, Waititi je izjavio da ne radi na novom Thor filmu, kao ni da nije upoznat sa detaljima oko filma osim činjenice da neće sudjelovati u njegovom stvaranju. Režiser je isključio mogućnost rada na filmu, navodeći svoj pretrpani raspored za predstojeći period. Za Insider Waititi je rekao da će ga trenutni projekti držati zaokupljenim sljedećih šest do sedam godina, dok očekuje da bi se sljedeći Thor nastavak trebao kompletirati "daleko prije toga".

Thor 5 nije službeno u razvoju. Marvel i Disney se nisu oglasili o filmu, ali ne bi bilo veliko iznenađenje ukoliko bismo doznali da je studio postavio stvaranje nastavka kao prioritet s ciljem preokretanjem negativnog trenda koji prati Marvel u zadnje vrijeme.

Postupke Marvel Studiosa u predstojećem periodu treba promatrati kroz prizmu medijske slike koja se stvorila sa nekoliko nedavnih razočarenja, među kojima The Marvels zauzima prvo mjesto. Međutim, i prije kolapsa na kino-blagajnama, Marvel se suočio sa dva velika izazova u obliku nedavno objavljene knjige o MCU-u, "The Reign of Marvel Studios" u kojoj su otkriveni novi detalji o kreativnim procesima i načinu stvaranja superherojskih filmova koji su obilježili jednu eru u historiji popularne kulture, te vrlo zanimljivom članku u časopisu Variety u kojem je opisano stanje poljuljanosti unutar Marvel Studiosa.

S time na umu, Marvel i Disney bi mogli najaviti Thor 5 čak i bez konkretnog plana za film samo kako bi odagnali sumnje u vezi planova studija za predstojeći period. Što se tiče Waititijevog odsustva, nije jasno hoće li ono predstavljati prepreku ili korist za film. Thor: Ragnarok bio je toplo primljen od strane publike 2017, ali Love and Thunder nije ponovio uspjeh svog prethodnika u finansijskom i kreativnom smislu. Konačno, tu je i dojam da je Thor kao lik svoj vrhunac doživio na koncu Ragnarok i u prijelazu u Avengers: Infinity Waršto ne ostavlja previše prostora za dalje razvijanja lika - ukoliko Chris Hemsworth ostane Thor. S druge strane, Marvel Studios nije postigao dosta uspjeha sa novim likovima i glumcima, što studio ostavlja u nesretnom položaju da se ne mogu osloniti na nove niti ustanovljene likove, odnosno glumce.

Prethodna
Scarlett Johansson o povratku Crne Udovice u MCU
Sljedeća
Akcijska komedija "The Fall Guy" dobija novi datum izlaska