WALL-E: Zanimljiva ljubavna priča o dva robota

WALL-E: Zanimljiva ljubavna priča o dva robota

Piše: Sead Vegara

Deveti po redu CGI animirani uradak digitalnih lutkara iz Pixara naslovljen jednostavno WALL-E ugledao je mrak kino-dvorana 2008, tačno 13 godina od njihovog i općenito prvog po redu kompjuterskom animacijom urađenog animiranog filma Toy Story (Priča o igračkama, 1995). A činjenica da sa svakim novim filmom Pixar pomjera granice što u tehnološkom smislu tako i u narativnom aspektu samo su potvrdili i sa tada najnovijim ostvarenjem WALL-E. Ne samo da su Piksarovci kreirali jedne od najljepših, najsvježijih, najinspirativnijh i najuzbudljivijih animiranih pokretnih slika, već su uspjeli u onome što malo kojim digitalnim lutkarima polazi za rukom. A to je stvaranje neprocjenjive autentičnosti, koja nadilazi onu nazovimo je nepostojećom originalnošću.

WALL-E; režija: Andrw Stanton; glasovi: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, John Ratzenberger; 2008.

IMDb rejting: 8.4/10

Rotten Tomaotes rejting: 95%

Sama ideja da se ispriča priča o malom robotu, naslovnom WALL-E-ju (glas Bena Burtta), koji na napuštenoj Zemlji u dalekom 29. vijeku, prikuplja otpad, sortirajući ga prema vlastitom nahođenju, probirajući najzanimljivije detalje za sebe, poput upaljača i kutijice sa prstenom (dijamantni prsten će baciti, a kutijicu ostaviti), na nevjerovatan i prezanimljiv način je upriličena i izvedena. Gotovo bez ikakvog dijaloga sa ipak povremenim ubacivanjem opštih reklama iz kojih saznajemo šta se desilo sa ljudskom populacijom, digitalni lutkar Andrew Stanton (Finding Nemo, 2003), reditelj i scenarista, zajedno sa koscenaristom Jimom Reardonom, uspjeva da vodi priču vizuelno, prikazujući i pokazivajući, umjesto “samom pričom – riječima“ i naracijom.

I tako sve do nekih petnaestak minuta u filmu, bez izgovorene replike ili dijaloga, pratimo naslovnog robotića, u njegovoj svakodnevnici i rutini, kada se pojavljuje svemirski brod iz kojeg će izaći mala robotska sonda EVE (glas Elisse Knight) u potrazi za tragovima života. WALL-E će pratiti u stopu EVE, doduše krijući i prikradajući se, a ljubav koja se rodila na prvi pogled, krunisaće se nakon što EVE uspije da locira biljku koju je WALL-E pronašao i spremio u svoju kolekciju. Po EVE će doći svemirski brod, koji će je odvesti u svemir u potrazi za Axiomom, svemirskom letjelicom na kojoj se nalaze preostali ljudi, dok će je WALL-E svo vrijeme pratiti.

Dalje prepričavanje priče i radnje filma bi spadalo u svojevrsno spoiliranje, a to nije namjera potpisnika ovih redova, kojem je jasno da će gledanje svakome za sebe pričiniti neizmjerno zadovoljstvo. Užitak kakav možete iskusiti samo pri gledanju CGI animiranih pokretnih slika.     

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Pogled u prošlost: "Annie Hall"
Sljedeća
Jára Cimrman lezící a spící: Češki “Forrest Gump“