Jára Cimrman lezící a spící: Češki “Forrest Gump“

Jára Cimrman lezící a spící: Češki “Forrest Gump“

Piše: Sead Vegara

Američki pisac Winston Groom godine 1986. objavio je fikcionalni roman pod nazivom “Forrest Gump“ u kojem je titularni junak “prošetao“ kroz sve do tada važne američke historijske događaje. Celuloidna adaptacija će usljediti osam godina kasnije i to u režiji Roberta Zemeckisa, a film će na Oscarima odnijeti pobjedu u šest kategorija (“takmičeći“ se sa Quentinom Tarantinom i njegovim drugim rediteljskim uratkom – Pulp Fiction). Na Starom kontinentu jedan takav fikcionalni junak je postojao još od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, a stvorili su ga Česi Zdenĕk Svĕrák i Ladislav Smoljak. Junak se zove Jára Cimrman, a za razliku od Amerikanca Forresta Gumpa, koji će se pojaviti tek nakon skoro četvrt stoljeća u Americi, i koji je bio slabijih fizičkih i mentalnih predispozicija (fizičke će prevazići, dok mentalne neće; mali IQ), Čeh Jára Cimrman djelovao je u Evropi prije Prvog svjetskog rata i važio je (i dan-danas važi) za nevjerovatnog genija, te velikog inovatora u svim mogućim djelovima umjetnosti i nauke.

Jára Cimrman ležeći, spavajući; režija: Ladislav Smoljak; uloge: Zdenĕk Svĕrák, Valérie Kaplanová, Petr Cepek; 1983.

IMDb rejting: 8.0/10

Zdenĕk Svĕrák filmsku karijeru je trasirao još sredinom šezdesetih, pišući scenarije i pojavljujući se u TV i cjelovečernjim projektima, a prije svega toga bio je posvećeni profesor češkog jezika. U 1966. godini Zdenĕk je oformio "The Theater of Jára Cimrman" – teatar koji se bavi proučavanjem života i djela fikcionalnog češkog junaka Járae Cimrmana, za kojeg, mnogi misle da je stvarni lik. Teatar koji je producirao 12 predstava o Cimrmanu postoji i dan-danas, a Jára će dobiti i svoj prvi igrani film u 1983, dakle tri godine prije nego će Groom objaviti svoj roman.

Film nazvan Jára Cimrman lezící a spící (Jára Cimrman Laying, Sleeping, 1983) počinje sa dolaskom turista u mjesto za koje se smatra da je nekadašnje prebivalište Cimrmana (Svĕrák), staru kuću kroz koju će turiste provesti baba (Valérie Kaplanová) pripovijedajući im o Cimrmanu i njegovim dogodovštinama: Dobar dio svoje mladosti Jára je išao u gimnaziju za djevojke, dok nije “otkrio“ da je suprotnog spola; kasnije je pomogao Gustavu Eiffelu da riješi probleme sa postavkom njegovog čuvenog pariškog tornja, Antonu Pavlovichu Chekhovu je sugerisao da u dramu “Dvije sestre“ ubaci još jednu sestru, Johannu Straussu je poboljšao čuveni valcer “Na lijepom plavom Dunavu“... dok je za neke (tehničke) pronalske gotovo uvijek kasnio da ih prijavi u Ured za patente (sijalicu, telefon, dinamit)...   

Jára Cimrman ležeći, spavajući je nadasve zanimljivo i duhovito ostvarenje koje duguje svoje postojanje dvojcu Svĕrák & Smoljak, koji je uspio u namjeri da udahne život jednom od najneobičnijih (filmskih) likova.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
WALL-E: Zanimljiva ljubavna priča o dva robota
Sljedeća
300: Pravi stripovski historijski spektakl