Warner Bros. TV zamrzava ugovore sa produkcijskim kućama

Warner Bros. TV zamrzava ugovore sa produkcijskim kućama

Zanimljive novosti stižu iz svijeta zabave. TV ogranak Warner Brosa najavio je suspendiranje ugovora sa nekoliko svojih kreativnih partnera, među kojima se nalazi i nekoliko vodećih produkcijskih kuća u Hollywoodu.

Pored ostalih, Warner Bros. TV je zamrznuo ugovore sa Chuckom Lorreom, koji je zaslužan za stvaranje The Big Bang Theory  i cijelog niza drugih popularnih sit-coma, te sa J.J. Abramsom i njegovom produkcijskom kućom Bad Robot. U slučaju potonjeg, Warner Bros. je efektivno van snage stavio dogovor sa Abramsom koji je navodno vrijedio pola milijarde dolara.

Kako se može nagovijestiti, pozadina odluke je štrajk scenarista i glumaca u Hollywoodu. Neki aranžmani sa scenaristima su već bili suspendovani prije nekoliko sedmica, kao što je bio slučaj između pisca Georgea R.R. Martina i HBO-a. No, sa produženim štrajkom glumaca rad na setovima je u cijelosti zaustavljen, što omogućava studijima da zaustave isplaćivanje svojih obaveza prema produkcijskim kućama do daljnjeg, odnosno do nastavka rada.

Do danas, nijedan veliki ugovor nije raskinut ili poništen u cijelosti zbog štrajka. Međutim, kako se često spominje u stupcima medija zabavne industrije, studiji u svojim ugovorima imaju klauzulu o višoj sili koja bi mogla biti pravni osnov za raskid ugovora, pa i onih višemilionskih. Imajući na umu politiku rezanja troškova koju sprovodi rukovodstvo Warner Brosa, ne bi trebalo biti iznenađenje ukoliko Warner Bros. povede studije u ovom pravcu u danima i sedmicama što slijede.

Po pitanju rješavanja odnosa između studija i sindikata, odnosno o štrajku općenito, novih vijesti zaista nema. Nakon kratkog perioda optimizma koncem augusta, pregovori između WGA-a i studija su opet zastali, a nade su utihnule.

Prehodna
Kevin Costner razmatra tužbu zbog serije "Yellowstone"
Sljedeća
Paramount+ produžuje seriju "Mayor of Kingstown"