“Najsretniji čovjek na svijetu“ na Cannes Film Festivalu

“Najsretniji čovjek na svijetu“ na Cannes Film Festivalu

Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske, za koji je scenarij pisala bh. scenaristica Elma Tataragić, bit će prikazan 18. i 23. maja na Cannes Film Festivalu u programu Cannes Cinema.

Ovaj program namijenjen je ljubiteljima sedme umjetnosti, te nudi pregled Filmskog festivala u Cannesu, ali i filmova koji su imali uspješna prikazivanja na drugim festivalima, kao i uspješnu distribuciju. 

Podsjećamo da je film Najsretniji čovjek na svijetu premijerno je prikazan u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji, te da je bio ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar ispred Sjeverne Makedonije. Film je nagrađen FIPRESCI nagradom za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, a dobitnik je i Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj.

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Uloge u filmu ostvarili su Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Labina Mitevska, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

bhfilm.ba

Prehodna
Od Golog otoka do Brazila: Dokumentarna serija "Utopija"
Sljedeća
Idris Elba režira svoj sljedeći film "Infernus"