Od Golog otoka do Brazila: Dokumentarna serija "Utopija"

Od Golog otoka do Brazila: Dokumentarna serija "Utopija"

Dokumentarni narativ Utopija je serija od deset video eseja, koji razmatraju veoma specifičan razvoj moderne umjetnosti u periodu od ranih pedesetih do šezdesetih godina prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Fenomen nestanka agitpropa i nastanka apstraktne umjetnosti na našim prostorima tijesno je povezan sa historijskim i političkim kretanjima vremena, a začudnost ovog neobičnog puta, krije se u čvrstoj vezi države i umjetnosti, prvi put viđenoj na čitavoj planeti, u onom trenutku.

U potrazi za razlozima, ključnim trenucima, akterima ove zanimljive priče, autor serijala Boris Miljković, provest će nas od Golog otoka do Brazila, od Brisela do New Yorka, od Sao Paola do Zagreba, Venecije, Wevelgema, preko svjetskih umetničkih bijenala do skrovitih kolekcija najbogatijih ljudi svijeta i skrivenih malih galerija Beograda. Taj put će se opisivati kao mali, stilizovani noir narativ, potraga za izgubljenim činjenicama, kako već i očekujemo od ovog autora.

U serijalu se pojavljuju još Jerko Denegri, Lidija Merenik, Ana Ereš, lokalni eksperti za ove teme, ali i Hose Olimpio da Veiga Pereira, predsjednik Fondacije Bijenala u Sao Paulu i kolekcionar, Andre Pitol, ekspert za jugoslavensku umjetnost u Južnoj Americi, Budimir Lončar, posljednji ministar inostranih poslova Jugoslavije i bivši konzul u New Yorku, Katrina London, menadžerka kolekcije Fondacije braće Rockefeller, Mia Vukojević, programska direktorica, Fondacija braće Rockefeller, Helen Harison, direktorica Polok-Krasner zaostavštine na Long Islandu, Vojislav Noveski, kolekcionar, Ivana Momčilović, dramaturg, inicijator međunarodne platforme za estetsko eksperimentisanje svih PhD In One Night, Henk Milekamp, direktor škole Sv. Pavla sa imenom Jugoslavija, u Belgiji, Aleksandar Genis, pisac.

Utopija kreće od večeras, 15. maja, ponedjeljkom u 22:25 na RTS-u 2.

Prehodna
Mel Gibson režira novi triler "Flight Risk"
Sljedeća
“Najsretniji čovjek na svijetu“ na Cannes Film Festivalu