“Najsretniji čovjek na svijetu“ stiže u bh. kina

“Najsretniji čovjek na svijetu“ stiže u bh. kina

U kina širom Bosne i Hercegovine od 9. marta stiže novi domaći film Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske.

Scenarij su napisale scenaristica Elma Tataragić i rediteljica Teona Strugar Mitevska, nastavljajući dugogodišnju saradnju (Kada dan nije imao ime, prikazan u programu Panorama festivala u Berlinu 2017. i Bog postoji, zove se Petrunija, Takmičarski program, Berlinale 2019.).

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

Najsretniji čovjek na svijetu prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom.

Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Najsretniji čovjek na svijetu je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Najsretniji čovjek na svijetu je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Prehodna
Knightley na tragu davitelja u traileru za "Boston Strangler"
Sljedeća
Porodično zbližavanje u "About My Father" sa De Nirom