Dobitnici "Zlatnih globusa" i upadljive odbijenice

Dobitnici "Zlatnih globusa" i upadljive odbijenice

Sezona lova na nagrade je u punom jeku, a Zlatni globus je pri samom vrhu najpoželjnijeg ulova, odmah iza zlatnog kipa Oscara. I ove godine glumci, glumice, naslovi i režiseri su se nadmetali za naslov najboljeg u svom polju i to protiv oštre konkurencije. Uz pratnju odabranih riječi šale i hvale Rickija Gervaisea, koji je ponovio svoju ulogu voditelja ceremonije, saznali smo pobjednike ovogodišnjih Zlatnih globusa:

Najbolji film – drama

1917

Najbolji film – komedija ili mjuzikl

Once Upon a Time in... Hollywood

Najbolji režiser

Sam Mendes – „1917“

Najbolji glumac

Joaquin Phoneix - „Joker

Najbolja glumica

Rene Zellweger – „Judy

Najbolji scenario

Once Upon a Time in... Hollywood

Veliki pobjednim ovogodišnjih Zlatnih globusa je svakako Tarantinov Once Upon a Time in... Hollywood, koji je pobrao Quentinu slavu iako mu nije poklonio i nagradu najboljeg režisera. S druge strane, nije moguće pobjeći od utiska da je veliki gubitnik ove godine The Irishman, koji je uredno zaobiđen u svim imenovanim kategorijama. Irac vjerovatno i nije bio kandidat u pravom smislu, pošto je u očima holivudskog miljea Martin Scorsese počinio krajnji grijeh – surađivao je sa Netflixom.

Već nekoliko godina je poznato da Hollywood i Netflix nemaju dobre odnose, te da su naslovi iz Netflixove produkcije gotovo automatski diskvalifikovani iz priče kada započne sezona dodijela nagrada. Filmovi koji nisu prošli kroz uobičajeni životni ciklus, kako to propisuje uzak krug kritičara i organizatora dodijela nagrada, i osvanu prvo na streaming servisima, ili čak konkurentno sa svojim dolaskom na velika platna, ne mogu se nadati nekoj od zvučnih nagrada. Izuzeci postoje, ali više potvrđuju pravilo nego što ga opovrgavaju. Ove godine, The Irishman je odabran da posluži za primjer streaming divu, Netflixu.

Prehodna
Novosti iza zastora produkcije "Sherlock Holmes 3"
Sljedeća
Box office: Poznata lica na blagajnama prvog vikenda 2020.