The Bikeriders: Opako zabavan

Piše: Sead Vegara

Kada znate da Tom Hardy (Bronson, The Drop) glumi u nekom filmu, onda se bez problema možete upustiti u gledanje tog ostvarenja. Hardy pristupa svakoj ulozi sa tolikom dozom nonšalancije da je to prosto uživanje za gledati. Tako da njegov najnoviji film The Bikeriders (Bajkeri, 2023) sa sigurnošću možete pogledati i na koncu priuštiti sebi dva sata zabave uz pokretne slike. Još kad u tu jednačinu ubacimo i reditelja i scenaristu Jeffa Nicholsa (Take Shelter, Mud) znamo da je provod zagarantovan. Dodajte tu još i pod kvačicama “bazirano prema istinitim događajima“, raspoložene glumce Austina Butlera i Jodie Comer, te rediteljevu hamajliju, nenadmašnog glumca Michaela Shannona.

Bajkeri; režija: Jeff Nichols; uloge: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon; 2023.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 81%

Nichols je i ovoga puta uposlio odličan glumački ansambl uspjevši da ispriča priču o američkoj subkulturi motociklističkih bandi, začetku, životu i kraju jedne ere u tom djeliću historije Amerike. A svoj film, kao i likove u njemu je bazirao na knjizi Dannyja Lyona, promijenivši ime bajkera iz knjige The Outlaws u The Vandals. Kao svojevrsnog naratora filma, Nichols uzima lik Kathy koju portretira Jodie Comer, tipičnu “white trash“ Amerikanku, koja opet sve to govori “u mikrofon“ studentu fotografije Dannyju Lyonu (Mike Faist), te nas tako vodi kroz sve moguće epizode i događanja vezana za motociklističku bandu The Vandals.

Ono što je počelo kao mali i zatvoreni klub motociklista, The Vandals, tokom godina će se proširiti po cijeloj Americi, otvoriće se podružnice u svim kutcima velike zemlje, a glavni šef Johnny (Hardy), onaj koji je sve započeo, inspirisan Brandovim likom iz filma The Wild One (1953), polako će gubiti konce i kontrolu. U liku Bennyja (Butler) vidjeće svoju zamjenu, samo što mladac neće pristati da preuzme vodstvo, ne iz razloga što se njegovoj ženi Kathy to ne sviđa i što je protiv toga, već što kao da zna čemu to sve vodi i u što će se pretvoriti.

Zaista je uživancija promatrati Hardyja, Comer i Butlera kako pred kamerama oživljavaju likove sa stranica scenarija ispisanog sigurnom, stručnom, savršenom rukom, još boljeg reditelja Jeffa Nicholsa. Naprosto, Nichols na sebi svojstven način radi sa glumcima dobijajući od njih i više nego uvjerljive performanse, dok je samim glumcima toliki gušt raditi sa takvim rediteljem.

Hardy na najbolji način traži i pronalazi u svom karakteru ono što mu treba da učini Johnnyja takvom “facom“ i veličinom koju će projicirati prvenstveno prema podređenima. Butler je kulerski samozatajan i problematičan kao Benny, a Comer per-fek-tna u svom portretu djevojke koja baš i zna kako da se postavi u situaciji koja iziskuje sve moguće, a zdrav razum prvenstveno. I više nego odličnu epizodu u filmu The Bikerders je odigrao rediteljev “kućni glumac“ Michael Shannon, pokazujući i dokazujući da se i sa malom minutažom može ostaviti itekakav utisak.

Sve u svemu, Bajkeri su opako zabavni i nadasve kvalitetan film zbog kojeg trebate utrošiti svoje vrijeme i pohoditi hram sedme umjetnosti.     

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

 

Prethodna
The Watchers: Jabuka je pala daleko od stabla
Sljedeća
Horizon: Ples sa vukovima na Divljem zapadu