Imamovićev “Umri prije smrti“ u kinima od 16. novembra

Imamovićev “Umri prije smrti“ u kinima od 16. novembra

Novi film proslavljenog bh. reditelja Ahmeda Imamovića, Umri prije smrti predvodi repertoar kina Mreže nezavisnih kino prikazivača od 16. novembra.

Kino dvorane Mreže u prva dva mjeseca rada na redovnom repertoaru prikazale su dva nova bh. filma, jednu manjinsku koprodukciju podržane od strane Fondacije za kinematografiju, te dva naslova iz aktuelne regionale produkcije što pokazuje da je u potpunosti ispunjena osnovna svrha projekta digitalizacije kino-dvorana u Federaciji BiH.

Umri prije smrti svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu, a projekcija je bila održana u okviru Open Air programa. Film je također prikazan i u okviru Bihać Avantura Film Festivala u Takmičarskoj selekciji gdje je osvojio glavnu nagradu.

Umri prije smrti je treći igrani film Ahmeda Imamovića, dobitnika nagrada Evropske filmske Akademije za kratki film 10 minuta iz 2002. godine, nakon naslova Go West iz 2005. i Belvedere iz 2010. Radnja filma  prati uspješnog ginekologa, koji je cijeli život proživio brinući se ni za koga drugog osim za sebe. Kada dobije dijagnozu karcinoma u terminalnoj fazi, u crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka, uključujući i neuspjeli pobačaj svoje posljednje pacijentkinje.

Uloge u filmu ostvarili su Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Aida Bukva, Rade Šerbedžija i Maja Jurić. Ahmed Imamović potpisuje scenarij i režiju filma.

Od novih naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 16. novembra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača također treba izdvojiti naučno-fantastični triler T.I.M., akcionu avanturu i prequel u franšizi Igre gladi koji nosi naziv Balada pjevica i zmija, triler The Marsh King's Daughter, stripovki superherojski spektakl The Marvels, horor Five Nights at Freddy's, nove CGI animirane naslove Inspector Sun and the Curse of the Black Widow, Kantervilski duh i Trolls: Band Together.

Za narednu filmsku sedmicu od 23. novembra Mreža nezavisnih kino prikazivača najavljuje otvaranje novog historijskog spektakla studija Sony. Riječ je o ostvarenju Napoleon Ridleya Scotta sa oskarovcem Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi.

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE, a oficijelni najavni TV spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Mreže OVDJE.

Prethodna
Akcijska komedija "The Fall Guy" dobija novi datum izlaska
Sljedeća
Pedro Pascal pregovara za ulogu u "Fantastic Four"