Na Animafestu u Zagrebu više od 300 filmova

Na Animafestu u Zagrebu više od 300 filmova

Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji će se održati od 5. do 10. juna na više lokacija u Zagrebu, donosi više od 300 filmova, a ove godine taj će prestižni Festival ugostiti i rekordnih 400 inozemnih autora.

Umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić podsjetio je da su na prošlom izdanju proslavili 50. rođendan, a kako je od tada umjetna inteligencija (AI) postala sveprisutna, ove godine zatvaraju prvih pola stoljeća i otvaraju novu knjigu u kojoj je budućnost neizvjesna.

”Tko zna u kojem će se smjeru stvari razvijati, jer postoje skepse da će AI zamijeniti umjetnike. Neki festivali odlučili su da neće primati takve radove, ali mi ćemo ih imati nekoliko u Velikom natjecanju. O toj će se temi govoriti i na okruglom stolu“, najavio je Šuljić, dodajući da još ne postoji odgovor na pitanje kako usporediti film iza kojeg su dvije godine predanog timskog rada i nešto što je nastalo u tjedan dana. "Birali smo po kvaliteti i svi izabrani filmovi zaslužili su biti u selekciji“, kazao je Šuljić.

Uz nekoliko filmova nominiranih za Oscara, Festival će imati dvadesetak svjetskih premijera što, rekao je Šuljić, pokazuje status Animafesta među animatorima koji za svoje premijere ne čekaju slavni Annecy, koji će se održati nekoliko dana kasnije.

Za ovogodišnje izdanje Festivala prijavljeno je 1.800 filmova iz 90 zemalja, među njima čak 49 hrvatskih, od kojih je osam odabrano za najjače konkurencije i 19 za Natjecanje hrvatskog filma.

Za nagrade konkuriraju afirmirani autori poput Wendy Tilby i Amande Forbis, Atsushija Wade, Joãa Gonzaleza, Elizabeth Hobbs, Josepha Piercea i Stephena Vuillemina.

Šest filmova je u dugometražnoj konkurenciji, koja će se prikazati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, 42 u kratkometražnoj, a publiku očekuje i natjecanje VR projekata, opsežan SF tematski blok, retrospektiva Williama Kentridgea, dobitnika nagrade za životno djelo, poljska animacija, Animafest PRO i Animafest Scanner, radionica Rise & Shine, izložbeni program, Program za djecu i mlade, retrospektiva Aleksandra Marksa, program Iz majstorskih radionica.

Prethodna
Prijave za radionicu "Moj prvi scenarij" 21. ZFF-a do 20. juna
Sljedeća
Otvorene prijave za volontiranje na 29. SFF-u