Nova digitalna oprema u kino-dvorani Posušje

Nova digitalna oprema u kino-dvorani Posušje

U kino-dovrani u Posušju upriličena je svečanost za zvanice iz javnog i kulturnog života, a povod je bio završetak projekta tehnološke obnove kina i službeni početak prikazivanja filmskih sadržaja po najvišem standardu u okviru kapitalnog projekta Fondacije za kinematografiju Sarajevo za digitalizaciju i modernizaciju kino-dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.

O tome su u službenom dijelu govorili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus, partnera na projektu.

Kako se moglo čuti, ovim posuška kino-dvorana, koja je prva od njih 13 ušla u sistem obnove, se svrstava uz bok s najmodernijim dvoranama u regiji čime će domaćoj publici donijeti novo iskustvo slike i zvuka. Uz pohvalu za dosadašnju suradnju s načelnikom općine, Beus je rekao kako se ona i dalje nastavlja kroz konkretnu podršku poput distribucije filmova, marketinga, promocije i operativnog djelovanja kino-dvorana koja će ići kroz Udruženje Mreža nezavisnih kino-prikazivača čiji je član i kino-dvorana Posušje.

Među uzvanicima ovog događaja bio je i Ante Marić, ugledni reditelj, scenarist i producent dokumentarnih filmova među kojima je veliki broj njih posvećen Hercegovini i Posušju. I on se kratko obratio publici. Prisjećajući se svojih mladenačkih dana i prvih krišom odgledanih filmskih predstava, podsjetio je na to kako Posušje ima dugu kinematografsku tradiciju koja je imala tu sreću da u tehnološkom smislu evoluira do najmodernije razine, što je, kako je rekao, čak izazivalo čuđenje njegovih kolega u Zagrebu.

Upravo s dokumentarnim filmovima Marića je započela nova digitalna projekcija u kino-dvorani u Posušju. Prikazana su dva izvrsna naslova Fra Grgo Martić te u kategoriji turističke promocije nagrađeni naslov Zemlja tajanstvenog kamena i ljepote.

Potpuno novo namjensko projekcijsko platno, novi sistem Dolby Digital višekanalnog zvuka i reprodukcija s novopostavljenih zvučnika, novi projektor digitalnih sadržaja visoke rezolucije i sistem distribucije recentnih svjetskih filmskih uspješnica. Uskoro će publika iz Posušja i okolnih mjesta uživati u blagodatima nove tehnologije i na taj način će se održati tradicija posjećivanja kino-predstava. Još treba dodati kako će uz osnovnu filmsku djelatnost ovaj prostor i dalje biti na raspolaganju i za druge javne namijene.

Delegacija Mreže nezavisnih kino-prikazivača i Fondacije za kinematografiju Sarajevo sredinom juna je boravila u Posušju i svim odgovornim kino-dvorane i Općine Posušje predstavila sve aktivnosti koje se realizuju u smislu podrške svim pojedinačnim kino-dvoranama u smislu potpune modernizacije operativnog djelovanja na svjetskom nivou i plan aktivnosti u narednom periodu do početka redovnih digitalnih filmskih projekcija u trećem kvartalu 2023.

Prethodna
“Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića u američkim kinima
Sljedeća
CGI animirani “Rubi Gillman: Teenage Kraken“ u kinima