Pogled u prošlost: “Monsters Inc.“

Pogled u prošlost: “Monsters Inc.“

Piše: Sead Vegara

Legenda kaže da je John Lasseter, reditelj prvog u potpunosti CGI animacijom urađenog filma Toy Story (Priča o igračkama, 1995), za glasovnu ulogu Buzza Lightyeara želio osigurati vokale jednog i jedinog Billyja Crystala (When Harry Met Sally, 1989, Analyze This, 1999), ali glumac nije želio učestvovati u projektu, jer nije vidio potencijal u novom obliku zabave. Ali, nakon što je Toy Story zaigrao u kinima i pobrao same lovorike (glas Buzzu na kraju je posudio Tim Allen), da ne govorimo o box office uspjehu, Crystal je veoma žalio za propuštenom prilikom. I kada je nakon nekih četiri – pet godina u rezidenciji Crystalovih zazvonio telefon i javila se gospođa Crystal, glas sa druge strane žice bio je onaj Johna Lassetera koji je upitao da li je Billy kod kuće. Billy je uzeo slušalicu i izgovorio samo jednu riječ: “Pristajem!“

Animacijski studio Pixar još u povojima, doduše sa tri snimljena filma, dva dijela Priče o igračkama (1995/1999) i basnom o cvrčku i mravu, A Bug's Life (Život buba, 1998) u ruhu Kuraosawinih Seven Samurai (Sedam samuraja, 1954), u 2001. sa CGI animiranim Monsters Inc. (Čudovišta iz ormara) pokazao je i dokazao da se na njih itekako može računati. Ne samo da su premisa i ideja iza Čudovišta iz ormara nešto što se rijetko viđa u holivudskoj tvornici snova, a da ne kažemo da su genijalni, nego ostaje toliko autentičan pristup pričanju priče, kao i nevjerovatna “moćnost“ kompjuterske animacije.

Premisa je ta da u svijetu (ipak dražesnih) čudovišta koja žive u Monstropolisu, gradu koji energiju za napajanje svih mogućih aparata crpi iz dječijeg vriska, čudovišta zaposlena u “Monsters Incu“ harvestuju vrisak prepadanjem djece izlazeći iz ormara dok spavaju. Dok je ideja ta da priču o dvojici najboljih prijatelja, Mikeu Wazowskom (glas Billyja Crystala) i Jamesu P. Sullivanu (glas Johna Goodmana), uvežu sa onom slatke male curice Boo (glas Mary Gibbs), koja iz svjeta ljudi završi u svijetu čudovišta i napravi pravu pometnju.

Čudovišta straše, ne samo zato da djecu plaše, već zato što se oni sami plaše i užasavaju djece za koju misle da su smrtonosna ako ih dodirnu, što je prikazano u nekoliko ingenioznih scena. Galerija likova, tj. čudovišta i kreatura koji se mogu vidjeti u filmu je zapanjujuća, a kako karakterno su dobro ispisani, svjedoče situacije kojima su isti dovedeni do iznenađujuće kvalitetno razređenog (s)pomenutog zapleta.

Maštovitost i darovitost digitanih lutkara iz Pixara očigledna je u gotovo svakom kadru animiranog ostvarenja Monsters Inc. Tolika je njihova veličina da će, ne požurujući umjetnost, nakon 12 godina, snimiti svojevrsni prequel Monsters University (Čudovišta sa sveučilišta, 2013), nastavak koji može ravnopravno da stoji uz original, te time izbrusiti još jedan dragulj u svojoj kruni. Kruni koju nose najambiciozniji, najmaštovitiji i najtalentovaniji filmski pripovjedači u svijetu show businessa.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Chasing Amy: Kad je Harry sreo lezbijsku Sally
Sljedeća
The Switch: Prijateljstvo i ljubav