Hollywood se oprašta od "kralja B-filma" Rogera Cormana

Hollywood se oprašta od "kralja B-filma" Rogera Cormana

Hollywood se oprašta od jednog od svojih velikana, režisera Rogera Cormana.

Corman, poznat po svojoj neslužbenoj tituli "kralja B-filma", preminuo je navršivši 98 godina, u svom domu u Santa Monici 9. maja, a novosti su do javnosti stigle sljedećeg dana i obilježile vikend.

Corman je svoju - iz određenog gledišta - nelaskavu titulu zavrijedio ostvarenjima poput The Little Shop of Horrors i nizom filmova strave i užasa. Njegova karijera se poklapa sa uzletom nezavisnih režisera nakon raspada starog, studijskog sistema u Hollywoodu na koncu 60-tih, tako da je imao priliku oblikovati popularnu kulturu kroz drugu polovicu 20. vijeka, a u njegovim filmova su svoje prve angažmane pronašli danas prepoznatljivi glumci kao što su William Shatner, Jack Nicholson i Peter Fonda. Corman je također upoznao Ameriku sa filmovima Akire Kurosawe, dok je Ronu Howardu i Martinu Scorseseu pružio priliku za pristupanje filmskom zanatu. 

Premda se oprostio od režije još 1990, Corman je bio aktivan kao producent do 2010-tih, a pred kraj života je radio na rebootu (ili remakeu) za Little Shop of Horrors zajedno sa Joem Danteom.

Prethodna
John Malkovich pristupa postavi "The Fantastic Four"
Sljedeća
Box office: "Kingdom of the Planet of the Apes" na tronu