Rogue One: Sequel prequelima, a prequel originalnoj trilogiji

rogue-one-a-star-wars-story_1Piše: Sead Vegara

Da bi pojasnili onim neopućenim (ako ima još takvih), najnoviji film iz Star Wars franšize koji nosi naziv Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: Priča iz ratova zvijezda), služi kao most između prequel trilogije sa kraja devedesetih i početka novog milenija, sa onom originalnom nastalom od 1977. do 1983. Tako da je to u biti sequel prequelima, a prequel originalnoj trilogiji. Znam, malo je zbunjujuće, sve sa tim nazivima sequel – nastavak, prequel – prednastavak (ispričana priča prije one iz originalnog filma), ali ne bi trebalo da bude tako. Idejni tvorac kompletne sage George Lucas je i uveo u filmsku terminologiju riječ prequel da bi objasnio filmove nastale u periodu od 1999. do 2005. U prequel trilogiji opisano je rušenje Republike, uništenje jedija i postanak Imperija i najvećeg negativca (nastalog u filmskoj historiji) – Dartha Vadera, a u originalnoj trilogiji pokušaje i nasposljetku uspjeh Pobunjenika da svladaju Imperij, te povratak jedija. Opet, sada da objašnjavamo i pojašnjavamo cijeli univerzum u nastanku, nakon što je Disney otkupio Lucasfilm i prava na likove, potrebno je reći da je planirana još jedna trilogija, čiji je prvi film Episode VII: The Force Awakens (Epizoda VII: Buđenje sile) premijeru doživio pred kraj prošle godine, dok nas naredne očekuje Episode VIII, a između film(ovi) kojim(a) se “popunjavaju rupe“ kao što je Rogue One, te svojevrsni spinoffi poput projekta o mladom Hanu Solou (lik kojeg je u originalnoj trilogiji i Episode VII portretirao Harrsion Ford). Dakle, Rogue One na tebi je red!

Rogue One: Priča iz ratova zvijezda; režija: Gareth Edwards; uloge: Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker, Ben Medelsohn, Mads Mikkelsen ; 2016.

IMDb rejting: 8.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 85%

rogue-one-a-star-wars-storyOsmišljen kao direktni prednastavak (prequel) Epizodi IV: Nova nada (Star Wars Episode IV: A New Hope) film Rogue One popunjava rupe iz filma nastalog 1977. Za očekivati je dosta umiranja i pogibija, samo ostaje da se vidi kako i šta je sve trebalo da se desi da Pobunjenički savez dođe do informacija o tome kako mogu uništiti Zvijezdu smrti, najnovije oružje Imperija. I te rupe su savršeno pupunjene. Sada, objašnjavati to u recenziji kojoj nije namjera da vam sve otkrije već vas samo pripremi i podstakne na gledanje filma, bilo bi malo bezveze. Jer čar je upravo za zaljubljenike u Star Wars otkrivanje tih detalja sami za sebe u mraku kino-dvorane kada ne postoji ništa između vas i velikog platna sa kojeg stižu čudesne pokretne slike.

Broj likova koji se pojavljuju u Rogue One znatno je velik tako da kada bismo ih pobrojali, onih koji imaju koliko-toliko bitno mjesto u priči filma, iziskivao bi dobar dio u tekstu koji je ipak ograničen prostorom. Tako da vrijedi spomenuti protagonsite Jyn Erso (Felicity Jones) i Cassiana (Diego Luna), te antagoniste Krennica (Ben Medelsohn), kratko pojavljivanje samog Dartha Vadera (glas mu i dalje posuđuje neuništvi James Earl Jones), te CGI tehnologijom “uskrslog“ Petera Cushinga kao Moffa Tarkina. Toliko smo trebali otkriti. Još par detalja o samoj priči filma u kojima ćemo vam otkriti da je Jyn (Jones) kćerka Galena Ersoa (Mads Mikkelsen), naučnika koji je projektovao Zvijezdu smrti, zajedno sa kapetanom Cassianom (Luna), upućena na misiju otkrivanja postojanja Imperijinog smrtonosnog oružja i načina kako ga uništiti.

Film je to koji će vas u svojih dva sata i 13 minuta dobro zabaviti tako da uopšte nećete osjetiti vrijeme provedeno u kino-sjedalici. Od samog početka tu su Imperijalni jurišnici, negativci (Krennic) koji svojom pojavom ulijevaju nelagodu i strah, likovi čudnovatih venzemaljskih vrsta koji su za razliku od prequela, a u duhu originalne trilogije dočarani maskom umjesto kompjuterom, te ono što bi se moglo nazvati prvim gay parom u Star Wars univerzumu, čuvari Hrama jedija: slijepi Chirrut Îmwe (Donnie Yen) i ratoborni Baze Malbus (Wen Jiang). Ima tu dosta dobro, čak odlično, uprizorenih bitki, što u svemiru između imperijalnih i pobunjeničkih letjelica, što borbi “prsa u prsa“ na površini raznih planeta. Možda je još pošteno da vas pripremimo na epizodu Foresta Whitakera kao ekstremiste Sawa Gerrere, glumca kojeg bi, kako to više otrcano zvuči, bilo zanimljivo gledati kako čita telefonski imenik, a ne da glumi zastrašujućeg protivnika Imperija.

Kako god da se uzme, čini se da su generacije odrasle na originalnoj trilogiji konačno dobile prequel dostojan priče počete prije 39 godina.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Revolucije su satkane od čežnje
Sljedeća
Toni Erdmann: Eksentrici i svi ostali