Skupština Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača

Skupština Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača

U prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo održana je osnivačka Skupština Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača uz prisustvo odgovornih upravih tijela dvorana iz 14 gradova Federacije BiH. Tako je pokrenuta posljednja faza kapitalnog projekta digitalizacije i modernizacije dvorana koji Fondacija za kinematografiju Sarajevo vodi uz podršku Ministastva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH.

Na otvaranju osnivačke Skupštine Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus. U svom iscrpnom izlaganju prisutnim odgovornim iz upravnih tijela dvorana iz 14 gradova iz gotovo svih Kantona Federacije BiH istakao je da je proces nabavke opreme završen prošle sedmice sa potpisivanjem ugovora sa odabranim izvođačima radova na međunarodnom tenderu završenom početkom januara ove godine.

Oprema za 13 dvorana u lokalnim zajednicama Federacije BiH je naručena po najboljim uslovima na tržištu te je krenuo period od tri mjeseca za dostavu i instalaciju iste u svim dvoranama. Ono što je jednako važno u okviru realizacije projekta digitalizacije i modernizacije dvorana je da Udruženje omogućava pozicioniranje Mreže nezavisnih kino-prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino-distribucije i prikazivanja u BiH i centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također je istakao da će se putem Udruženja u narednom periodu organizovati obuka tehničnog osoblja i odgovornih u poslovima lokalne distribucije, marketinga i promocije, dodatnu edukaciju istih putem organizacije događaja vezanih za sve aspekte stručnog usavršavanja u navedenim poslovima, te da će Udruženje svim članovima biti na usluzi kao servis za poslove programinga, promocije i marketinga. Naglašeno je da cijeli projekat ne bi bio moguć bez apsolutnog razumjevanja i podrške ministrice Kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i Vlade Federacije BiH.

Skupština je nastavljena formalno pravnim dijelom u okviru kojeg je usvojen Statut Udruženja i dnevni red skupštine, izabrani predsjednik Skupštine, predsjednik i članovi Upravog odbora Udruženja i tako su se stekli uslovi za registrovanje istog kod nadležnih institucija. Potom je otvorena diskusija za sve prisutne u toku koje su svi odgovorni i delegacija Fondacije za kinematografiju Sarajevo imali otvorene i konstruktivne razgovore po svim pitanjima vezanim za operativno funkcionisanje kino-dvorana i svih pratećih sadržaja, promocije i marketinga programa kina i obuke tehničkog i odgovornog osoblja, te situacije na tržištu kino-distribucije i prikazivanja na teritoriji Bosne i Hercegovine te BH i regionalne kinematografije. Tokom diskusije prisutnima su se obratili i odgovorni nezavisnih kino-dvorana koje već rade na teritoriji Federacije BiH a koji su podržali osnivanje Udruženja te kolegama prenijeli svoja iskustva i probleme u operativnom djelovanju.

U vrlo prijatnoj i radnoj atmosferi svi prisutni su dali veliku podršku osnivanju Udruženja i istakli da je od velike važnosti njegovo postojanje koje će dati punu podršku aktivnostima svih dvorana te u narednom periodu omogućiti njihovu ekonomsku održivost i profesionalan rad. U narednom periodu po završetku formalno pravnih aktivnosti radna grupa Udruženja će krenuti u obilazak svih dvorana te će se na taj način krenuti sa pripremom operativnog djelovanja u tehničkom i promotivnom segmentu rada istih.

Ovo predstavlja finalnu fazu kapitalnog projekta digitalizacije i modernizacije dvorana u koji će tokom ljeta 2023. omogućiti bh. regionalnim i svijetskim autorima prikazivanje novih filmskih ostvarenja paralelnom sa većim centrima u BiH, regionom i svijetom da dođu do puno većeg auditorijima gledatelja, u značajnoj mjeri podići tržište kino-prikazivanja, te nivo kulture u Federaciji BiH.

Prethodna
Barry Keoghan pred ulogom u nastavku za "Gladiator"
Sljedeća
Annecy 2023: Međunarodna premijera filma “Haljina za finale“