Annecy 2023: Međunarodna premijera filma “Haljina za finale“

Annecy 2023: Međunarodna premijera filma “Haljina za finale“

Kratkometražni animirani film Haljina za finale autorice Martine Meštrović međunarodnu premijeru imat će u konkurenciji ovogodišnjeg 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.

Haljina za finale intimistički je film, inspiriran autoričinom bakom koja je svoju vjenčanicu obojila u crno i htjela biti pokopana u njoj. U liku bake, objašnjava Meštrović, utkane su žene koje su svojim životima utjecale na njen. Film je dio službenog takmičarskog programa kratkometražnih filmova. Projekcija u Annecyju ujedno će filmu biti i međunarodna premijera, dok će svjetsku doživjeti na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, koji se održava od 5. do 10. juna.

“Međunarodna premijera na najstarijem i najuglednijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju, svakako je san svakog autora. Kako je karakter našeg posla minucioznost, izoliranost i dugotrajnost proizvodnog procesa, tako je vrhunac zadovoljstva, neočekivano uvrštavanje upravo završenog filma na najveće slavlje animacije na planeti. Ove godine na festival bilo je prijavljeno čak 3.250 filmova pa izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost selekcijskoj komisiji koja je prepoznala umjetničku vrijednost filma. Htjela bih napomenuti da sam imala fenomenalan tim, sastavljen od iznimno kreativnih i posvećenih suradnika kojima nije bio problem što se film radio u malom studiju u garaži na rubu grada,“ rekla je tim povodom Martina Meštrović koja je za film napisala scenarij, režirala ga, radila dizajn i kompoziting, te sudjelovala i u izradi scenografije i rekvizita kao i u samoj animaciji.

Direktor fotografije je Jasenko Rasol, montažu i dizajn zvuka potpisuje Iva Kraljević, a miks zvuka Hrvoje Nikšić. Osim Meštrović, na animaciji su radili i Marko Meštrović i Ivana Bošnjak, a na scenografiji i izradi rekvizita Nenad Laktašić i Suzana Andrlon Radojković. Izvršne producentice su Mia Bučević, Sara Jakupec i Marijana Veljović, a producent je Igor Grubić.

Film je nastao pod okriljem Kreativnog sindikata, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. Međunarodni filmski festival u Annecyju ove se godine održava od 11. do 17. juna, a kompletni program bit će objavljen narednih tjedana. Sve detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici.

Prethodna
Skupština Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača
Sljedeća
Otvorene prijave za Cinelink Co-Production Market