Uncharted: Dva sata zabave u mraku hrama sedme umjetnosti

Piše: Sead Vegara

Nabrojati filmove koji su nastali kao adaptacije videoigara i pojasniti ih, samo za sebe, podrazumijevalo bi široki naučni rad i istragu svjetskih razmjera. Koliko su samo videoigre utjecale na današnju filmsku industriju, i ustvari obrnuto, dalo bi se dosta raspravljati. Nova filmska iteracija slavne arheologinje i pljačkašice grobnica Tomb Raider, snimljena 2018. godine, sa danskom oskarovkom Alicijom Vikander kao Larom Croft, ozbiljno se nametnula kao budući oslonac za filmsku franšizu koja je već jednom sa Angelinom Jolie, u dva snimljena filma, potencirala za slavnu budućnost. Sama akciono-avanturistička igra “Tomb Raider“ pojavila se 1997, dok je filmski studio Paramount četiri godine poslije angažovao Angelinu Jolie, kao naslovnu pljačkašica grobnica Laru Croft, tada u zenitu svoje glumačke snage, lijepa kao san sa svim potrebnim atributima za utjelovljavanje heroine uz koju su stasale generacije igrača videoigara.

Uncharted; režija: Ruben Fleicher; uloge: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas; 2022.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 40%

Na radost novih generacija gejmera, ali i onih starih, koji još uvijek vole da se opuste i prepuste čarima videoigara, godine 2007. pojavila se igra “Uncharted: Drake's Fortune“ kao moderna verzija Indiane Jonesa. Pustolova i arheologa čije postojanje (prvi film Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark iz 1981) je i obilježilo sve buduće, nekad celuloidne, sada digitalne heroje i heroine, postavši ultimativnim likom, onim prema kojim će se ravnati svi ostali. Nakon što je službeno najavljen prije tri godine i mnoštva zavrzlama u pretprodukciji i još nekoliko za vrijeme snimanja, a u povojima skoro preko 10 godina, Sonyjeva filmska adaptacija popularnog serijala videoigara, Uncharted, konačno je zaigrala u kinima.

Konačni proizvod je i više nego kvalitetan akciono-avanturistički film, koji jednom kad zada (furiozni) tempo, jednostavno ne staje do samoga kraja. Poklonici originalne videoigre će primijetiti određene detalje i sekvence, dok će se onima neupoznatima sa predloškom učiniti (i biti!) kao veoma zabavna dva sata provedena u mraku hrama sedme umjetnosti. Film se otvara onim što su već u trailerima i teaserima najavljivali kao najzahtjevnijom kaskaderskom scenom, onom kojom Uncharted opravdava svoje gejmersko porijeklo. Biće vam jasno u samom startu, jer takve stvari nisu moguće u realnom životu, već samo u igricama.

Glavnog junaka Nathana Drakea tumači Britanac Tom Holland, naravno, sa američkim akcentom, dok njegovog svojevrsnog mentora Victora Sullyja Sullivana portretira Amerikanac Mark Wahlberg. Holland se odlično snašao u ulozi mladog pustolova, ne manjka mu šarma i vidi se da je stvoren za nešto više od stripovskog junaka kojeg je igrao u Marvelovim filmovima. S druge strane, Wahlberg izgleda kao da je samo “došao po platu“, ali ne smeta ugođaju.

Reditelj Ruben Fleischer uradio je zanatski dobar posao prenoseći pisane riječi iz scenarija trija fantastikus, Rafe Judkins, Art Marcum i Matt Holloway, u pokretne slike, a otvoreni kraj i cliffhanger su uz dobre box office rezultate savršen uvod u buduće pustolovine Drakea i Sullyja.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Moonfall: Zvijezda tjera Mjeseca, na Zemlju ga zatjera
Sljedeća
The Tender Bar: Ben Affleck u ulozi karijere