UO Fondacije podnosi prijavu protiv Nedima Karalića

UO Fondacije podnosi prijavu protiv Nedima Karalića

Na sjednici UO Fondacije za kinematografiju, koja je održana jučer u Sarajevu, kao jedan od zaključaka donesena je i odluka o podnošenju krivične prijave protiv Nedima Karalića, koji je, predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja redateljica i redatelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa Vladi Federacije BiH.

Naime, Nedim Karalić je, predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja redateljica i redatelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa, predsjednika Upravnog Odbora zbog navodnog sukoba interesa, znajući da još od marta mjeseca 2022. godine uopće nije ovlašteni potpisnik Udruženja redateljica i redatelja u BiH.

Na ovaj način doveo je u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim natječajima korisnika sredstava Fondacije za kinemtografiju, sa pozicija sufinanaciranja komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu, kao i za korisnike sredstava Fondacje za Kinemtografiju Sarajevo sa pozicije, sufinanciranja filmske proizvodnje u 2023. godini.

Ovo je dokazano izvatkom iz Ministarstva Pravde BiH koji je dostavljen Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta FBiH i Fondaciji za kinematografiju. Lažnim predstavljanjem, zlouporabom pečata i ovlasti i ostalim postupcima koji će biti sastavni dio kaznene prijave i u istoj biti detaljnije opisani, dotični je prouzročio veliku štetu sa ogromnim posljedicama u budućnosti; kako Vladi Federacije BiH, Fondaciji za kinematografiju Sarajevo, tako i svim aplikantima koji su na navedenim natječajima već dobili sredstva za realizaciju svojih projekata.

Shodno pravilniku i poslovniku Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, ista će angažirati odvjetnika za podnošenje prijave protiv navedenog Nedima Karalića, samozvanog tajnika Udruženja redateljica i redatelja u BiH.

Prethodna
Svjetska premijera filma o braći Musemić na 6. AJB DOC-u
Sljedeća
6. AJB DOC: Dodjela nagrada i tri sjajna dokumentarca