Zagrebačka publika će gledati stare srpske filmove

Zagrebačka publika će gledati stare srpske filmove

kino-tuskanac1680103417.jpg Zagrebačko kino Tuškanac kroz program “Ponovo radi bioskop – TV film u kinu“, koji će biti održan od 29. marta do 2. aprila, predstavlja 18 filmova snimljenih od kraja 1960. do početka 1990. u produkciji RTV Beograd.

Bogatstvo i kvalitet tadašnje igrane produkcije radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile RTV Beograd i RTV Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, ističe se u najavi. „Ovaj zanimljiv izbor naslova je stoga samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima“, prenosi Hina. Riječ je o filmovima Dramskog programa, koji je po uzoru na BBC dugo uređivao književnik i dramaturg Filip David, što je privuklo i reditelje iz Zagreba, poput Branka Ivande i Lordana Zafranovića.

Prikazat će se tri TV filma Soje Jovanović (Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Daleko je Australija i Povratak lopova), te tri Đorđa Kadijevića (horori Leptirica i Štićenik te drama Čovjek koji je napao vuka). Bit će tu i filmovi Zdravka Šotre (Vučari Gornje i Donje Polače, te Gospođa ministarka) i Slobodana Šijana (Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem), te televizijska drama Svečana obaveza Božidara Nikolića.

Lordan Zafranović je filmom Ubistvo u noćnom vozu ostvario svoju prvu saradnju s Mirkom Kovačem, a Branko Ivanda se u Drvenom sanduku Tomasa Vulfa, prema scenariju Danila Kiša, bavio temom holokausta.

Neke od tema kojima se filmovi bave aktualne su i danas – Kante ili kese Dragoslava Lazića prate buran sastanak stanara o odlaganju otpada, Krojači džinsa Srboljuba Božinovića govori o emigrantskim radnicima, dok je glavni lik Narodnog poslanika Slavenka Saletovića pojedinac iz provincije željan političke moći. U programu su i Ratnički talenat Vladimira Andrića, Zvezdana prašina Jovana Konjovića, te Ožalošćena porodica Milana Karadžića.

Program otvara horor Leptirica, iz 1973. godine, Đorđa Kadijevića. Ulaz na projekcije je besplatan.

Prethodna
“Dungeons and Dragons: Čast lopova“ od 30. marta u kinima
Sljedeća
Ecoscope: Program na temu zaštite životne sredine