Antoneta Alamat Kusijanović nominirana za DGA Award

Antoneta Alamat Kusijanović nominirana za DGA Award

Antoneta Alamat Kusijanović nominovana je za nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America) za najbolju režiju debitantskog dugometražnog ostvarenja, za film Murina.

Osim Kusijanović, u istoj kategoriji su nominirane još četiri rediteljice: Alice Diop (Saint Omer), Audrey Diwan (Happening), Charlotte Wells (Aftersun) te jedan reditelj, John Patton Ford (Emily the Criminal).

Američko udruženje reditelja, koje broji preko 18.000 članova, po 75. put će dodijeliti nagrade najboljim rediteljskim ostvarenjima. DGA Awards jedne su od najprestižnijih dodjela u tzv. američkoj sezoni nagrada koja kulminira dodjelom Oscara u martu. Prema podacima na stranici Američkog udruženja reditelja, samo se sedam puta u historiji dogodilo da pobjednik u kategoriji najboljeg reditelja na DGA nagradama nije pobijedio u kategoriji najbolje režije na Oscarima.

Ovo je Murini čak šesta nominacija za nagrade američkih strukovnih udruga. Film je bio nominiran u čak tri kategorije za Independent Spirit Awards – nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent i to za najbolji debitantski dugometražni film, najbolju izvedbu glumice u usponu (Gracija Filipović) i najbolju kameru (Hélène Louvart). Murina je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada.

Prehodna
“Steady Flow” na Clermont-Ferrand Short Film Festivalu
Sljedeća
Box office: "The Way of Water" nastavlja uspješni niz