HAVC nastavlja slavljeničku godinu s mjesecom hrvatskog filma

HAVC nastavlja slavljeničku godinu s mjesecom hrvatskog filma

Kao dio projekta “H15 – 15 godina u našem filmu”, kojim se cijelu godinu obilježava 15 godina djelovanja HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra), u maju se priređuje više od 480 projekcija s nekim od najuspješnijih i omiljenih hrvatskih filmova raliziranih u proteklih 15 godina.

Iz HAVC-a ističu da tim pogledom unatrag nastoje podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih, te motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti, a bit će to i jedinstvena prilika da se domaće filmove (neke i prvi put) pogleda na kino-platnima.

“Izuzetno smo zadovoljni odazivom i uključenjem kina u projekt Mjesec našeg filma, kako u sklopu Kino mreže i nezavisnih kina tako i multipleksa. Njihov interes i želja da zajedno radimo na promociji domaćeg filma kroz ovaj projekt snažan je motiv i poticaj za daljnje inzistiranje na otkrivanju kanala i mogućnosti dolaska filmova do onih zbog kojih se oni i rade – publike“, rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Program uključuje filmove svih rodova, žanrova i trajanja: četiri dječja igrana filma, devet animiranih, četiri eksperimentalna, 16 dokumentaraca, šest kratkometražnih igranih filmova i 21 dugometražni igrani film, a održat će se u 56 hrvatskih gradova i 72 kina.

Prikazat će se, među ostalim, Koko i duhovi Daniela Kušana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića, animirani Biciklisti Veljka Popovića i Ježeva kuća Eve Cvijanović, a eksperimentalni film predstavljen je ostvarenjima Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Dalibora Barića i drugih.

Dokumentarni film predstavljaju, među ostalima, Buffet Željezara Gorana Devića, Dum spiro spero Pere Kvesića, Jedna od nas Đure Gavrana, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, O jednoj mladosti Ivana Ramljaka, a kratki metar filmovi Sonje Tarokić (Tlo pod nogama), Antonete Alamat Kusijanović (U plavetnilo),  Miroslava Sikavice (Zvir) i Zvonimira Jurića (Žuti mjesec).

Od dvadesetak igranih filmova tu su Comic Sans Nevija Marasovića, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, General Antuna VrdoljakaLjudožder vegetarijanac Branka Schmidta, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Svećenikova djeca Vinka Brešana, Ti mene nosiš Ivone Juke, Zvizdan Dalibora Matanića.

Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima.

Prehodna
Film “Svjetla Sarajeva” ispraćen aplauzima u Los Angelesu
Sljedeća
"Air" Bena Afflecka stiže na Amazon Prime u maju