Film “Svjetla Sarajeva” ispraćen aplauzima u Los Angelesu

Film “Svjetla Sarajeva” ispraćen aplauzima u Los Angelesu

Dokumentarni film Svjetla Sarajeva Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i glavnom gradu BiH, Sarajevu, u subotu, 29. aprila imao je svoju američku premijeru.

Film je prikazan na South East European Film Festivalu, u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), na čuvenom odsjeku za film i televiziju, čiji se studijski program često svrstava među najbolje na svijetu. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje, projekt je fondacije ELMA za europske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Europe publici u SAD-u.

"Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako svetom mjestu čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu i to u subotu navečer... uistinu ovo nisam očekivao", istaknuo je Perkić.

Izuzetno velik interes prisutne publike, te mnogo postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena, a sve se nastavilo i u holu James Bridges Theatrea. Na premijeri su pored režisera Srđana Perkića bili prisutni i Sabrina Beširević, izvršna producentica, te Tomislav Josipović, montažer filma. Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentica filma, nije bila u mogućnosti pridružiti se ostatku ekipe jer trenutno priprema novi dokumentarni film Srđana Perkića, čije je snimanje planirano za početak augusta ove godine.

Prethodna
Pedro Pascal pregovara za ulogu u "Gladiator 2"
Sljedeća
HAVC nastavlja slavljeničku godinu s mjesecom hrvatskog filma