One Life: Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet

Piše: Sead Vegara

U prošloj 2023. godini dva britanska, ali i svjetska glumačka velikana, Michael Caine i Anthony Hopkins, imali su svoj glumački labuđi pjev. Redom sa filmovima The Great Escaper (Veliki bjegunac) i One Life (Jedan život). U prvom, Michael Caine je pred kamerama odigrao svoju zaista posljednju ulogu, jasno naznačivši da se oprašta od glume, dok radišni Anthony Hopkins pod stare dane nikad nije bio aktivniji. (Tri filma u 2022: Armageddon Time, Zero Contact, The Son, još tri u 2023: One Life, Freud's Last Session i Rebel Moon – Part One: Child of Fire, te dva u postprodukciji spremna za premijeru u 2024.).

Jedan život; režija: James Hawes; uloge: Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter; 2023.

IMDb rejting: 7.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 90%

Dok je Caine već zagazio u vijek bitisanja, Hopkins je mlađi tri godine, te izgleda da ga glumačka penzija ne zanima. Caine i Hopkins su obojica portretirali stvarne ličnosti; Caine kao Bernie, 90-godišnji ratni vojni veteran, koji bježi iz staračkog doma na proslavu obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja na Normandiju i Hopkins kao Nicholas Nicky Winton, Britanac koji je mjesecima prije izbijanja Drugog svjetskog rata uspio spasiti preko 600 jevrejske djece iz okupirane Čehoslovačke.

The Great Escaper je relativno novija “životna priča“, dok je ona filma One Life smještena na kraju osamdesetih. Na početku se srećemo sa Nicholasom Wintonom (Hopkins) u njegovim sedamdesetim gdje zajedno sa svojom suprugom Gretom (Lena Olin) vodi miran život. Kako Winton bude primoran da konačno jednom zasvagda dovede u red i pospremi radnu sobu, tako i počinje priča o mladom Nickyju (Johnny Flynn), koji krajem 1938. iz Londona stiže u Prag, ispričana kroz flešbekove.

Nicky u Pragu zatiče mnoštvo jevrejskih porodica prebjeglih iz Austrije i Njemačke koje žive u nemogućim uslovima, promrzli od zime, bez hrane i u konstantnom strahu od progona nacista. Uz pomoć Doreen Warriner (Romola Garai) i drugih kolega iz Britanskog komiteta za izbjeglice u Čehoslovačkoj, Nicky će se odlučiti na naizgled nemoguć zadatak, a taj je pronaći način i sredstva za prebacivanje što je više moguće djece iz Praga u London. U tome će imati veliku podršku svoje majke Babi (Helena Bonham Carter).

A kao i svaka druga životna priča, i ova je trebala prvo da zaživi na stranicama knjige. “If It's Not Impossible…The Life of Sir Nicholas Winton” naslov je koji je upravo napisala Wintonova kćerka Barbara, a u scenarij filma One Life derivirali Lucinda Coxon i Nick Drake, dok režiju potpisuje James Hawes. Ono što je moglo biti posljednje pojavljivanje velikog Hopkinsa na filmu, ostaće ipak kao još jedan maestralni glumački poduhvat.   

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Kung Fu Panda 4: Zašto ubijati koku koja liježe zlatna jaja
Sljedeća
Road House: Zabavan film koji se ne shvaća previše ozbiljno