Rođendan filmskog portala Filmofil.ba

Rođendan filmskog portala Filmofil.ba

Piše: Sead Vegara

Filmski portal Flmofil.ba sa 1. januarom 2024. godine navršio je svoj 10. rođendan. Ono što je s početka krenulo iz entuzijazma i ljubavi prema filmu i filmskoj umjetnosti kroz godine koje su uslijedile pretvorilo se u jedan i jedini pravi pravcati filmski portal u BiH, ali i široj regiji. Kao jedinstveni takav portal u BiH, Filmofil pokriva dešavanja u svijetu filma, kako Hollywooda, Evrope i ostatka svijeta, i naravno sa osvrtom na domaću i regionalnu filmsku scenu. Ne samo da je Filmofil postao relevantan i utjecajan medij već je pružio priliku mnogim mladim osobama iz branše da svoje prve tekstove objave na portalu, profilišu se i steknu prijeko potrebno iskustvo.

Od 1. januara 2014. kada je startao sa radom Filmofil je polako, ali sigurno, gradio reputaciju ozbiljnog filmskog portala. A kao takav pokazao se kroz saradnju sa istaknutim filmskim profesionalcima, ljudima iz branše, od kojih su se najviše istakli prof. dr. Lejla Panjeta, filmolog Vesko Kadić, filmski kritičar Duško Dimitrovski, te (po)najbolji filmski kritičar u BiH, Mirza Skenderagić.

Svaki početak je težak, a tim okupljen oko Filmofila u samom startu imao je podršku od distributerske kuće C2 film, zvaničnog zastupnika filmskog studija Sony. Kvalitete portala prepoznali su i kompanije BH Telecom, distributerska kuća UNA film, zastupnik studija Universal Pictures i Paramount Pictures, te ambasade Republike Češke i Kraljevine Španije. Također, Filmofil je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Za deset godina na Filmofilu je objavljeno preko 12.000 članaka u devet rubrika, od kojih se posebno ističu tri originalne, autentične rubrike: “Play It Again, Sam“, “Tribute to“ i “Kinematografski ovisnik“. Filmofil također ima bogatu arhivu recenzija recentnih filmova koja broji preko 800 naslova. Rubrike “Traileri“ i “Novosti“ redom su sačinjene od 3.266 i 4.535 tekstova, rubrika “TV“ posvećena serijama broji 1.753 članaka, dok se segment “Uskoro“ sastoji od 973 plakata kojima su najavljivani predstojeći filmovi. Filmofil posjeti između 10.000 do 15.000 stalnih posjetitelja mjesečno. Na održavanju Filmofila trenutačno rade nezamjenljivi Nino Romić, Mirza Skenderagić i Sead Vegara, kao urednk i osnivač.

Prvenstveni cilj Filmofila je popularizacija filmske umjetnosti kroz sveobuhvatno izvještavanje o novostima iz filmske industrije koje su na portalu predstavljene na svjež i inovativan način. Jedan od ciljeva je i promocija domaćih filmskih autora i već etabliranih projekata. Koliko god Sarajevo Film Festival bio prepoznat i jedinstveni brend u filmskom svijetu, u Evropi i šire, sa Filmofilom je ostvario saradnju jedino kroz par godina objavljivanjem kritika mladih kritičara na portalu, koje su pisane u sklopu Sarajevo Talents popratnog programa Festivala. Ipak, jedan drugi već sada dosta dobro etablirani festival dokumentarnog filma AJB DOC već četiri godine uspješno sarađuje sa Filmofilom.

Važno je napomenuti da za Filmofil radi i nekoliko kolega koji o filmu pišu iz ljubavi, ali sa žarom profesionalaca koji daju posebnu težinu kompletnom poduhvatu – a taj je približiti kvalitetan film širokim narodnim masama bez da im se podilazi, sa namjerom da obrazujemo i vaspitamo pravu filmsku publiku. Napore i strast u proizvodnji pokretnih slika, pogotovo domaćih filmskih autora, u svijetu koji vapi za novim naraštajima, tim portala Filmofil.ba već deset godine predstavlja sa neskrivenim ponosom i trudom, i istrajat će u toj namjeri i u budućnosti.

Prethodna
Presjek filmske 2023: Najbolji (i najgori) filmovi
Sljedeća
Box office 2023: Pogled na godinu iza nas