“Haljina za finale“ i “Ispod maske“ premijerno na Annecyju

“Haljina za finale“ i “Ispod maske“ premijerno na Annecyju

Kratkometražni animirani film Haljina za finale autorice Martine Meštrović 15. juna imao je međunarodnu premijeru u konkurenciji ovogodišnjeg 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, na jugoistoku Francuske.

Osim toga, istoga dana publika prikazao se i film Ispod maske Dariana Bakliže koji se također prvi put predstavio publici izvan Hrvatske, i to u sklopu takmičarskog programa studentskog filma (Graduation Films) .  

Haljina za finale intimistički je film, inspiriran autoricinom bakom koja je svoju vjenčanicu obojila u crno i htjela biti pokopana u njoj. U liku bake, objašnjava Meštrović, utkane su žene koje su svojim životima utjecale na njen. Martina Meštrović za film je napisala scenarij, režirala ga, radila dizajn i kompoziting te sudjelovala i u izradi scenografije i rekvizita kao i u samoj animaciji. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, montažu i dizajn zvuka potpisuje Iva Kraljević, a miks zvuka Hrvoje Nikšić. Osim autorice, na animaciji su radili i Marko Meštrović i Ivana Bošnjak Volda, a na scenografiji i izradi rekvizita Nenad Laktašić i Suzana Andrlon Radojković. Izvršne producentice su Mia Bučević, Sara Jakupec i Marijana Veljović, a producent je Igor Grubić. Film je nastao pod okriljem Kreativnog sindikata, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio.

Istoga dana, 15. juna, međunarodnu premijeru imao je i diplomski animirani film Ispod maske Dariana Bakliže.

"Oduševljen sam dobrom organizacijom Festivala, mi kao redatelji se, sa svima koje smo pozvali, osjećamo posebno ulazeći u dvoranu. Ipak se malo teže koncertirati na svaki film koji gledam, jer znam da će uskoro prikazati i moj, na najvećem platnu najvećeg svjetskog festivala animacije. Nakon njegove najave, kao predzadnje projekcije, bilo je i uzbudljivo i pomalo zastrašujuće gledati moje djelo pred svima, ali nakon što su se svjetla upalila i publika je zapljeskala, kao da se sav trud stvarno isplatio. Stvarno mi je drago što sam došao u Annecy, ne bi to bilo to bez osobnog dolaska na festival. Svaki dobar animator zaslužuje doživjeti ovo što sam ja večeras. Zahvalan sam svima koji su mi ovo omogućili, što motivacijom, što financijama," rekao je nakon premijere autor Darian Bakliža.

Ispod maske temelji se na kratkoj priči Mihovila Rismonda, apsolventa dramaturgije Akademije dramske umjetnosti. Tema filma je vršnjačko nasilje, s naglaskom na socijalno-psihološki aspekt. Radnja je smještena u školske dane, a priča je to o dječacima koji fizički pokazuju svoje neshvaćanje nekoga ko je drugačiji od njih, te forsiranje takvog ponašanja do krajnjih granica.

Darian Bakliža film je režirao i animirao, a imao je i ulogu naratora. Scenarij potpisuje zajedno s Mihovilom Rismondom. Muziku i dizajn zvuka za film radio je Vjeran Šalamon. Mentor na filmu bio je Darko Kreč. Film nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Izuzev spomenutih naslova, u Annecyju se u natjecateljskim programima prikazuju i hrvatsko-estonski animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova (Jadranska animacija / Adriatic Animation), 11 autora i producenta Vuka Jevremovića, te Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde.

Prethodna
Mreža nezavisnih kino-prikazivača u radnoj posjeti
Sljedeća
Urnebesna komedija “Cura za sve“ od 21. juna na repertoaru