"Ovuda će proći put“ na festivalu “Evropa oko Evrope“ u Parizu

"Ovuda će proći put“ na festivalu “Evropa oko Evrope“ u Parizu

Film Ovuda će proći put rediteljice Nine Ognjanović biće prikazan u četvrtak, 23. marta na Festivalu autorskog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma "Evropa oko Evrope" koji se po 18. put održava u Parizu.

Projekcija debitantskog ostvarenja Nine Ognjanović održaće se u okviru selekcije THEMA, van takmičarskog programa, nakon koje će biti održan razgovor sa autoricom.

Selekcija Festivala “Evropa oko Evrope“ predstavlja autorske i art-house filmove nastale u produkciji u nekoj od zemalja članica Savjeta Evrope. U fokusu Festivala su afirmisani autori, ali i mlade nade evropskog filma. Jedan od ciljeva Festivala je jačanje kinematografske mreže širom Evrope, a osim projekcija i razgovora sa autorima organizuju se majstorski kursevi i panel diskusije sa prestižnim gostima.

Svetska premijera filma održana je na Festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film, a od jeseni ga možemo očekivati u kino-dvoranama u regionu.

Radnja filma smještena je u odsječeno, zaboravljeno selo blizu kojeg će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Mještani, puni nepovjerenja i straha prema promjeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namjere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost mještana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, djevojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ovuda će proći put podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Prehodna
Victoria Alonso napušta Marvel Studios
Sljedeća
“Avanture karikature“ Vere Vlajić na 70. Martovskom festivalu