“Avanture karikature“ Vere Vlajić na 70. Martovskom festivalu

“Avanture karikature“ Vere Vlajić na 70. Martovskom festivalu

Avanture-karikature1679420475.jpg Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

U okviru revijalnog programa, 30. marta u 19 sati biće održana svjetska premijera animiranog filma Avanture karikature, prema scenariju i u režiji istaknute filmske autorice i animatorke, Vere Vlajić.

Interpretacijom historijskih događaja od sredine XIX pa do početka XXI vijeka, jezikom animiranog filma, njegovom likovnom povezanošću sa karikaturom, ovaj film pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinijele razvoju karikature kao umjetnosti. On uključuje i autore koji su preko 70 godina dijelili zajednički državni, ekonomski i kulturni prostor naroda u državi koja se zvala Jugoslavija.

Široka primjena i popularnost karikature ima uporište u njenoj suštini, da kroz jedan crtež ili nekoliko crteža, neposredno tumači, određene ideje i situacije. Njena društvena angažovanost u interpretiranju aktuelnih događaja, ili prenošenje određenih filozofskih misli, na satiričan, parodičan, metaforičan, podrugljiv način, imala je uvijek jedan cilj da nasmije onog kome je upućena, a to je čitalac novina, bilo da su one dnevne ili periodične, ili časopisi specijalizovani za njegovanje smijeha i humora.

Crteži u filmu su bazirani na originalima karikatura Vere Vlajić i Miroslava Lj. Jelića, koji ujedno potpisuje animaciju i layout slike. Montažerka je Jelena Đokić, online montažer Nenad Popović, a kompozitor i dizajner zvuka Aleksandar Srebrić. Naratori u filmu Avanture karikature su poznati dramski umjetnici Gorica Popović i Milan Caci Mihailović, dok je saradnik na naratorskom tekstu bio Radivoje Lale Bojičić.

Producenti ovog ostvarenja, koje je nastalo u koprodukciji kuća Movie Drum Beograd i Cinema Futura Skopje, su Andrej Janevski i Ivan Unkovski.

Prehodna
"Ovuda će proći put“ na festivalu “Evropa oko Evrope“ u Parizu
Sljedeća
Netflix pronašao scenaristu za adaptaciju "Gears of War"