Uspjeh hrvatskih filmova na festivalu u Trstu

Uspjeh hrvatskih filmova na festivalu u Trstu

Dugometražni igrani prvijenac Juraja Lerotića, Sigurno mjesto, osvojio je posebno priznanje žirija 34. Filmskog festivala u Trstu.

Od svoje trijumfalne premijere na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje se ovjenčao s trima nagradama, dosad je ovaj filmski uradak osvojio više od deset priznanja. Film je također bio i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

Najboljim kratkometražnim naslovom festivala proglašen je film Plima autorice Eve Vidan, koji je nastao u američko-hrvatskoj produkciji. Žiri (Doris Bauer, Bernd Buder, Giampiero Raganelli) ističe kako se radi o “delikatnoj priči ispričanoj očima djeteta, o ženskom predmodernom društvu u kojem žene, kroz sve generacije, vladaju svojim okruženjem - drevnim mediteranskim selom, u kojem morska voda ima pročišćavajuću, eteričnu moć. Film dotiče temeljni trenutak u našim životima - djetinju spoznaju kratkoće života, što je u ovom slučaju ujedno i svijest o kraju svijeta, uništenog kaosom i podlošću modernosti.“

U sklopu festivala dodjeljuje se i nagrada filmskog portala Cineuropa (Cineuropa Award) - a ona je ove godine pripala filmu Vizija leptira ukrajinskog reditelja Maksyma Nakonechnyija koji je nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (Anita Juka, 4Film).

Filmski festival u Trstu održavao se od 21. do 28. januara, a riječ je o vodećem talijanskom festivalu posvećenom filmovima i filmašima iz srednje i istočne Europe. Više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.  

Prehodna
Metodološki priručnik za nastavnike za film “Cvrčak i mravica“
Sljedeća
Fuqua otkrio ime glavnog glumca u biografskom filmu "Michael"